Lauras Vinogradovas “Upe” nominēta Eiropas Savienības Literatūras balvai!

2021-04-15

Šāgada Eiropas Savienības Literatūras balvas nominantu sarakstā ir četri autori no Latvijas, un Apgāds Zvaigzne ABC ar prieku un lepnumu paziņo, ka nominēta ir mūsu autore Laura Vinogradova ar darbu “Upe”.

Pārējie trīs ir Jana Egle ar krājumu “Dzimšanas diena”, Rasa Bugavičute-Pēce ar garstāstu “Zēns, kurš redzēja tumsā” un Svens Kuzmins ar stāstu krājumu “Hohma”. Apsveicam nominantus un gaidīsim lielo apbalvošanas dienu – 18. maijā, kad digitālā formātā notiks Eiropas Savienības Literatūras balvas pasniegšanas ceremonija.

Līdz šim Eiropas savienības Literatūras balvu saņēmuši trīs latviešu rakstnieki: Inga Žolude par stāstu krājumu “Mierinājums Ādama kokam” (2011), Jānis Joņevs par romānu “Jelgava 94” (2014) un Osvalds Zebris par romānu “Gaiļu kalna ēnā” (2017).

Eiropas Savienības Literatūras balva tiek piešķirta, lai akcentētu radošumu un daudzveidību Eiropas mūsdienu daiļliteratūras jomā, veicinātu literatūras apriti Eiropā un rosinātu interesi par dažādu tautību autoru darbiem. Žūrijas izvēlētu uzvarētāju darbi (pa vienam katrai valstij no tām, kas piedalās konkursā rotācijas kārtībā) sasniegs plašāku starptautisko sabiedrību un uzrunās lasītājus ārpus valodas un nācijas nospraustajām robežām.

Eiropas Savienības Literatūras balva dibināta 2009. gadā, un to ik gadu, pateicoties Eiropas Komisijas ierosinājumam un atbalstam, organizē Eiropas Rakstnieku padome, Eiropas Grāmatizdevēju asociācija un Eiropas grāmattirgotāju asociācija, rotācijas kārtībā ik gadu rosinot virkni Eiropas valstu izvērtēt jauno autoru darbus un nominēt literāri spilgtākos. Būtisks autoru izvēles kritērijs ir pirmā darba klajā nākšana pēdējo piecu gadu periodā, Eiropas kultūras dimensijas atklāšana prozas darbā un literārais radošais potenciāls darba turpināšanai literatūrā.

https://www.euprizeliterature.eu

Iesaki draugiem