Stāstu krājums jauniešiem, bet ne tikai viņiem

2021-03-04

Jaunā rakstniece Agnese Zarāne sevi pirmo reizi pieteica 2019. gadā ar romānu “Slīdošās kāpnes”, kurā apskatīja mūsdienu jauniešiem aktuālas tēmas – identitātes meklējumus, attiecības ar vecākiem un līdzaudžiem, vēlmi iekļauties un piederēt noteiktai sabiedrībai, vienlaikus saglabājot savu individualitāti.

Romāns izpelnījās plašu atsaucību lasītāju vidū un arī atzinīgus kritikas vērtējumus. Tagad autore piesaka sevi īsprozas lauciņā, jo izdots viņas stāstu krājums “Laba meitene” , kas valstī valdošās situācijas dēļ vispirms nāca klajā elektroniskās grāmatas formātā, bet pirms neilga laika – arī drukātā.

“Laba meitene” vienlaikus turpina un paplašina romānā “Slīdošās kāpnes” aizsākto tēmu apskatu – stāstu centrā ir meitenes un jau pieaugušas sievietes, kuras katra slēpj kādu dvēselisku traumu, skabargu, neirozi, cīnās ar vēlmi vienlaikus būt sev pašai un atbilst tiem standartiem, ko uzspiež apkārtējie. Kā raksta pati autore: “Esi laba, esi skaista, esi pieklājīga, nerunā pretī! Esi veiksmīgs, esi gudrs, esi stiprs – čaļi neraud! Lai cik dīvaini tas būtu, mēs vēl joprojām mēdzam ierāmēt cilvēkus stereotipiskos sociālos konstruktos, atsakoties redzēt ainavu, kas paliek ārpus rāmja. Tomēr tieši šīs šķautnes, šie skati parasti ir visinteresantākie.”

Krājuma “Laba meitene” stāsti vēsta par situācijām, kas iestājas konflikta punktos starp uzmācīgajiem skubinājumiem “būt labai meitenei” un paša cilvēka vēlmi būt sev – situācijām, kurās psihe reaģē, izstrādājot dīvainus kompensācijas mehānismus, bet pēc zināma laika apkārtējie cilvēki spēj tikai noplātīt rokas, jo noticis kas neprognozēts. Autore savos tekstos iejūtīgi, bet tai pat laikā precīzi analizē ārēji bieži vien labi pazīstamus, bet patiesībā komplicētus attiecību modeļus, kas veidojas psiholoģiski spriegās situācijās. Interesanti, ka, krājumam topot jau Covid-19 pandēmijas laikā, tajā iekļauts arī viens pirmajiem latviešu literatūrā publicētajiem stāstiem tieši par šo tematiku.

Stāstu krājums “Laba meitene” būs interesanta un pārdomu vērta lasāmviela ne tikai jauniešiem, bet visu paaudžu cilvēkiem. Kaut gan stāstu varoņi ir gados jauni, sevi šajos tekstos atpazīs arī viņu vecāku paaudze, kā arī tie lasītāji, kas labi atceras, kā tas bija – būt jaunam un apmulsušam.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem