10 jautājumi par Zvaigzne ABC e-grāmatām 10 gadu laikā

2020-03-05

Kad 2010. gada 8. martā Apgāds Zvaigzne ABC publicēja pirmo e-grāmatu – Lorensa Frīmena un Jura Rubeņa darbu ar gana provokatīvo nosaukumu “Krīzes iespējas” – diez vai kāds no izdevniecības darbiniekiem vai lasītājiem spēja iedomāties, kā šī darbības nozare attīstīsies turpmākajos desmit gados. Iespējams, ka vienīgā tā brīža doma bija “Pamēģināsim!”, tāpēc, svinot Zvaigzne ABC e-grāmatu desmito dzimšanas dienu, ir vērts atskatīties uz pieredzēto.

Kā no pirmās e-grāmatas nonākt līdz vairāk nekā 1600 e-grāmatām?

Vērojot tendences pasaules grāmatniecībā un arvien plašāko dažādo lasīšanai piemēroto ierīču pieejamību, 2010. gada martā pieņemtais lēmums piedāvāt e-grāmatas arī latviešu valodā lasošajiem pamazām, taču ļoti neatlaidīgi ir pierādījis, ka e-grāmata kā alternatīvs lasīšanas formāts ir nepieciešams. Jau drīz vien pēc pirmās e-grāmatas publicēšanas bija skaidrs, ka šī formāta attīstīšanai ir jābūt mērķtiecīgai, nodrošinot arī atbalstu lasītājiem, kā arī pakāpeniski piedāvājot arvien vairāk un daudzveidīgāka satura e-grāmatu. Darbs ar autoriem vai viņus pārstāvošajām aģentūrām vainagojās panākumiem, un arvien vairāk darbiem līdz ar drukāto grāmatu varējām piedāvāt arī e-grāmatu. Interesanti, ka Zvaigzne ABC savas 1000. e-grāmatas publicēšanu piedzīvoja 2015. gada 25. februārī – tātad dažas dienas pirms pirmās e-grāmatas piektās dzimšanas dienas. Sagaidot desmito dzimšanas dienu, Zvaigzne ABC mājaslapā e-grāmatu sadaļā jebkurš interesents var iegādāties kādu no vairāk nekā 1600 piedāvātajām e-grāmatām, savukārt Apple Books lietotnē ir vairāk nekā 600 mūsu e-grāmatu.

Kur desmit gadu laikā ir “dzīvojušas” Zvaigzne ABC e-grāmatas?

Sagatavot e-grāmatu ir Zvaigzne ABC maketētāju ikdienas darbs, taču arī tas nav nemaz tik vienkāršs, jo e-grāmatu sagatavošanas procesā ir jāņem vērā virkne nosacījumu, piemēram, paša darba uzbūve, kā arī tā ievietošanas (pārdošanas) platformas tehniskās prasības. Pirmās Zvaigzne ABC e-grāmatas tika pārdotas apgāda mājaslapā, un šis nemainīgi ir palicis galvenais e-grāmatu tirdzniecības kanāls. Kopš 2012. gada 1. novembra Zvaigzne ABC e-grāmatas ir pieejamas arī Apple Books lietotnē, kurai pirmssākumos bija nosaukums iBookstore, kas vēlāk tika mainīts uz iBooks. Zīmīgi, ka Apple pārdošanas sistēmā pirmā Zvaigzne ABC ievietotā e-grāmata bija Valtera Aizaksona darbs “Stīvs Džobss”, kas turklāt e-formātā tika piedāvāta vēl pirms drukātās grāmatas. Vairākus gadus Zvaigzne ABC e-grāmatas bija arī platformā Fabula (sākotnēji – Fastr Books) iegādei un vēlāk arī abonēšanai, bet salīdzinoši visīsāko laiku mūsu e-grāmatas bija arī Samsung lietotnē Readers Hub. Kopš 2019. gada 7. janvāra Zvaigzne ABC e-grāmatas lasīšanai ir pieejamas pašvaldību publisko bibliotēku reģistrētajiem lietotājiem vietnē 3td.lv, tādējādi veicinot e-grāmatu pieejamību vēl plašākam lasītāju lokam.

Kā desmit gadu laikā mainījušies e-grāmatu aizsardzības veidi?

Nav noslēpums, ka tieši satura nelegāla izmantošana (skenēšana, kopēšana, pārsūtīšana utt.) ir viens no iemesliem, kas attur izdevējus veidot e-grāmatas, bet autorus un viņus pārstāvošās aģentūras – piešķirt arī e-tiesības, proti, tiesības izdevējam veidot un publicēt darbus elektroniskā formātā. Sākotnēji Zvaigzne ABC e-grāmatas tika veidotas ar Adobe DRM aizsardzības mehānismu, kas paredzēja, ka lietotājs var lasīt e-grāmatu kādā konkrētā savā ierīcē. Pamazām, redzot, ka lietotāji kļūst arvien atbildīgāki un apzinās digitālā satura lietošanas noteikumus, tika pieņemts lēmums pāriet uz lasītājiem draudzīgāko Social DRM aizsardzības mehānismu. Kopš 2016. gada 1. janvāra visas Zvaigzne ABC veidotās e-grāmatas (izņemot mācību materiālus) ir ar šo aizsardzības veidu, tāpēc lasītājiem ir gan vieglāka piekļuve e-grāmatai, gan izvēle, kādās ierīcēs darbu lasīt.
Savukārt kopš 2016. gada 2. jūnija ikviens e-grāmatas pircējs, kurš ir iegādājies darbu ePub formātā, to no sava Zvaigzne ABC konta var saglabāt Kindle e-grāmatu lasītājiem paredzētajā mobi formātā.

Kuri ir e-grāmatu lasītāju iecienītākie žanri?

Jau no pirmajiem e-grāmatu pastāvēšanas gadiem ir veidoti populārāko e-grāmatu gada, mēnešu un nedēļu topi, tādējādi ikvienam interesentam ir bijusi iespēja sekot līdzi tendencēm. Šķiet, ka gadu gaitā nemainīgi ir saglabājies žanru top 3: romantiskie romāni, kriminālromāni un jauniešu auditorijai paredzētie darbi, kas nereti ir ar fantāzijas žanra iezīmēm. Ja šīs e-grāmatas apvienojam lielākā kategorijā “daiļliteratūra”, redzams, ka lasītāji ir iecienījuši arī t. s. populārzinātnisko literatūru, kuru veido praktiskās psiholoģijas un personīgās izaugsmes darbi, kā arī biznesa literatūra.

Kuras ir vispopulārākās e-grāmatas?

Apkopojot statistiku par desmit gados visvairāk pirktajām e-grāmatām, jāsecina, ka top 20 dominē mācību e-grāmatas. Starp vispopulārākajām mācību e-grāmatām ir vidusskolēniem paredzētās e-grāmatas “Matemātika 11. klasei”, “Matemātika 10. klasei” un “Bioloģija vidusskolai, 4. daļa”. Ja starp populārākajām e-grāmatām neieskaita mācību literatūru, tad desmitgades top 10 izveidojas šāds: “Saplēstās mežģīnes”, “Mūsdienu organizāciju psiholoģija”, “Deviņdesmit dienas Ženevjēvai”, “Nepakļāvīgā”, “Sniegavīrs”, “Atkailinos tevī”, “Sātana zvaigzne”, “Debesis pelnos”, “Sikspārnis”, “After. Pēc mūsu tikšanās”.

Kā desmit gadu laikā ir attīstījušās mācību e-grāmatas?

Kopš e-grāmatu veidošanas pirmssākumiem Zvaigzne ABC piedāvātās mācību e-grāmatas (metodiskie materiāli, darba burtnīcas, vingrinājumu krājumi) ir izgājušas trīs attīstības posmus. Sākotnēji Zvaigzne ABC mājaslapā lietotāji varēja iegādāties mācību e-grāmatas PDF formātā, pēc tam – atsevišķā, slēgtā platformā Grāmatplaukts izmantošanai gan tiešsaistē, gan bezsaistē, līdz 2018. gadā pieņēmām lēmumu visu ar mācībām saistīto digitālo saturu piedāvāt tikai tiešsaistē platformā Māconis. Šobrīd skolēniem vairākos mācību priekšmetos (literatūrā, svešvalodās, vēsturē) mācību e-grāmatām ir pievienots papildsaturs, piemēram, darba lapas pie konkrētiem uzdevumiem, kā arī audiomateriāli vai ārējo resursu saites. Šādi bagātinātas mācību e-grāmatas ne tikai atvieglo mācību procesu, bet arī parāda šī formāta attīstību.

Kas ir 3td e-grāmatu bibliotēka?

Kopš 2015. gada nogales Zvaigzne ABC kā partneris piedalījās SIA Tieto Latvia un Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) sarunās par bibliotēku e-grāmatu platformas izveidi. Vietne 3td.lv savu darbību sāka 2019. gada 7. janvārī, un tās pirmajā dienā lasītājiem bija pieejamas 114 Zvaigzne ABC sagatavotās latviešu autoru e-grāmatas. Šis ir sociāli nozīmīgs projekts, kura ietvaros pašvaldību publiskajās bibliotēkās reģistrētie lasītāji var izmantot 3td e-grāmatu bibliotēkā ievietoto darbu lasīšanu bez maksas savās ierīcēs, jo par e-grāmatām samaksu veic KISC kā pakalpojuma nodrošinātājs. Šobrīd 3td e-grāmatu bibliotēkā pieejamo Zvaigzne ABC darbu skaits tuvojas 300.

Kas notiek e-grāmatu akcijās?

Lai popularizētu e-grāmatas kā alternatīvu lasīšanas formātu, Zvaigzne ABC mājaslapā regulāri ir arī e-grāmatu akcijas. Visbiežāk lasītājiem tiek piedāvātas tematiskas akcijas (“Uzveic bailes!”, “Mīlestība saldā un skarbā...”, “Izvēlies godalgotas e-grāmatas!” u. c.) mēneša garumā, kuras ar katru gadu kļūst arvien populārākas un kuru laikā ir iespējams iegādāties 6–10 e-grāmatas ar 25–50 % atlaidi. Tradīcija ir arī piektdienas, 13. datumu, atzīmēt ar fantāzijas, fantastikas un šausmu e-grāmatu akciju, kas norisinās visu nedēļas nogali. Akcijas mēdz būt arī kā pārsteigumi, piemēram, piedāvājam konkrēta autora darbu akciju vai darbu sērijas akciju.

Kā Zvaigzne ABC e-grāmatas informē lasītājus par jaunumiem un aktualitātēm?

Sākotnēji par jaunajām e-grāmatām informāciju varēja iegūt Zvaigzne ABC mājaslapā un galvenajā Zvaigzne ABC Twitter kontā. Pieaugot e-grāmatu apjomam un arī lasītāju skaitam, tika izveidots atsevišķs Zvaigzne ABC e-grāmatu Twitter konts, kurā interesenti var uzzināt par jaunajām e-grāmatām, akcijām, iepazīties ar citātiem no dažādiem darbiem. Lasītāji ir iecienījuši arī e-grāmatu Instagram kontu. Jau desmit gadus nemainīga ir iespēja sazināties un noskaidrot interesējošos jautājumus pa e-pastu egramatas@zvaigzne.lv, tādējādi cenšamies būt pieejami ikvienam e-grāmatu lasītājam.

Kas un kāpēc vispār lasa e-grāmatas?

Zvaigzne ABC e-grāmatu lasītājam nav viena “seja”. E-grāmatas lasa sievietes transportā, lai īsinātu mājupceļu. E-grāmatas lasa ikdienas darbos aizņemts uzņēmējs, sēžot lidostā. E-grāmatas lasa vecmāmiņa, kurai noder burtu palielināšanas iespēja. E-grāmatas lasa māmiņa naktī, midzinot mazuli, un viņai patīk e-grāmatas, jo ekrānu var aptumšot. E-grāmatas lasa “grāmattārpi”, kuriem ir svarīgi, ka e-grāmatas aizņem vietu tikai lasāmierīcē. E-grāmatas var lasīt ikviens un jebkur.

Sagaidot Zvaigzne ABC pirmās e-grāmatas desmito dzimšanas dienu, novēlam aizraujošu lasāmvielu e-grāmatu cienītājiem arī turpmāk un aicinām ikvienu iepazīties ar e-grāmatām kā alternatīvu lasīšanas formātu! Ir skaidrs, ka pirms desmit gadiem teiktais “Pamēģināsim!” tagad skan kā drošs “Turpināsim!”. Daudz laimes dzimšanas dienā!

Iesaki draugiem