Tavu brīvdienu lasāmviela

2017-12-22

Tuvojoties svētku brīvdienām, protams, dažādu rūpju un steigas gana – taču, kad eglīte izrotāta, pīrāgi sacepti, dāvanas izdalītas, nav labākas sajūtas kā palutināt sevi, atvēlot laiku mierīgai atelpai un, piemēram, grāmatai.

Jā, ikdienā bieži neatliek brīvs brīdis tam, lai lasītu kaut ko “nelietderīgu” ārpus interneta ziņu lapām, taču brīvdienas nu reiz ir piemērots laiks laba romāna izbaudīšanai, jo lasīšanai, lai kā mēs uz to raudzītos, ir jāsniedz ne tikai informācija, bet arī prieks.

Par to domājot un svētku nedēļas gaidot, Apgāda Zvaigzne ABC darbinieki saviem lasītājiem sarūpējuši vairākus romānus, kuros patiesi var iegrimt kā siltā pledā un kurus var izbaudīt kā kraukšķīgas svētku piparkūkas. Turklāt īpaši iepriecina fakts, ka tie ir latviešu autoru darbi.

Visu vecumu sievietes ieintriģēs Ilzes Freimanes romāna “Magones laiks” košais vāks, uz kura jauna sieviete plīvojošā sarkanā tērpā patiesi atgādina kuplu magones ziedu. Taču grāmatas galvenajai varonei, četrdesmit piecus gadus vecajai Magdalēnai, šķiet, ka laiks ziedēt viņas mūžā jau neatgriezeniski nokavēts. Apkārtējo acīs viss ir nevainojami – i pati Magdalēna, i viņas ilggadējā laulība – tomēr dziļi sirdī gruzd kādas ilgas un pārliecība, ka dzīve ne tikai vēl nav galā – tā vēl pat nav īsti sākusies... Vēlme kļūt par magoni, kas “atļaujas būs koša un izaicinoša un reizē nes sevī noslēpumu” aizvedīs Magdalēnu ceļos, par kādiem sieviete nav pat uzdrīkstējusies sapņot...

Spraiga sižeta cienītājiem savukārt patiks Aijas Mikeles detektīvromāns ar intriģējošu nosaukumu “Kritušais eņģelis” . Kādā šķietami gluži mierīgā Latvijas mazpilsētā cita pēc citas tiek nogalinātas trīs jaunas sievietes, kuras turklāt visas bijušas savstarpēji pazīstamas. Pie noziegumu atšķetināšanas ķeras jaunais izmeklētājs Maksis Mežals, taču izrādās, ka ārēji pieklājīgajā sabiedrībā nekas nav tik gludi, kā izskatās. Visiem, kurus Maksis iztaujā, ir kas slēpjams – gan veiksmīgajai biznesa lēdijai Marijai, gan viņas mātei, šerpajai skolas direktorei Izoldei Pavlovnai, gan vietējās domes izpilddirektoram. Maksim jāatrod patiesība noslēpumu un melu jūklī, kuru pamatojums meklējams vairākus desmitus gadu senā pagātnē. Taču neparastākais ir tas, ka izmeklēšanas gaitā jauno vīrieti sāk apciemot savādi, zīmīgi sapņi, kuros redzams... eņģelis.

Savukārt lasītāji, kas ciena klasiskas vērtības, priecāsies par jauno Dainas Avotiņas romānu “Likteņmezgli” . Kā jau daudzos rakstnieces darbos, arī šim romānam pamatā likts vienlaikus aizraujošs un lirisks dzīves un attiecību stāsts uz dramatisku laikmeta notikumu fona. Trīsdesmito un četrdesmito gadu Latvija politisko pārmaiņu varā, lauku cilvēki, kas vairāk par visu vēlas palikt dzimtenē, kopt savu zemi, mīlēt dzīvesdraugu un audzināt bērnus, un likteņa samezglojumi, kurus lemts šķetināt šai skarbajā laikā – tas viss arī populārās rakstnieces jaunajā darbā.

Vēlot visiem lasītājiem gaišus Ziemassvētkus, Apgāds Zvaigzne ABC cer, ka bagātīgajā jauno grāmatu klāstā katrs atradīs arī savu brīvdienu lasāmvielu.

Iesaki draugiem