Latvijā notiks starptautiska konference autoriem un izdevējiem

2014-05-09

Aicinām pieteikties un apmeklēt konferenci “Kolektīvā autortiesību pārvaldība Latvijā”, kas norisināsies šā gada 14. maijā Gētes institūtā.

Autoriem, izdevējiem un visiem pārējiem, kurus interesē autortiesību jautājumi, dalība konferencē ir lieliska iespēja sastapties ar Eiropas pieredzējušākajiem ekspertiem autortiesību jautājumos, un uzzināt par iespējām un tiesībām saņemt atlīdzību par savu darbu reprogrāfisko reproducēšanu*.

Konference veltīta tam, lai izvērtētu tiesību kolektīvā pārvaldījuma situāciju Latvijā kontekstā ar Eiropas likumdošanu un tās attīstības tendencēm. Latvijā izveidota biedrība LATREPRO, kura kopā ar IFRRO (Starptautiskās Reproducēšanas tiesību organizāciju federācija), Gētes institūtu, Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju un Nacionālo bibliotēku organizē šo konferenci un aicina uz šīs jomas sakārtošanu mūsu valstī.

Dienu pirms konferences Rīgā tiksies IFRRO Eiropas reģiona attīstības komiteja, kura iepazīsies ar situāciju Latvijā.

Atlīdzība par darbu reprogrāfisko reproducēšanu ir jautājums, kas Latvijā pagaidām nav skatīts rūpīgi, toties lielākajā tiesā Eiropas valstu jau gadiem darbojas organizācijas, kas likumdošanas ietvaros gādā par to, lai par ikvienu darba pavairošanu tā autors un izdevējs saņemtu atlīdzību. Veidi, kā šī atlīdzība tiek iekasēta un sadalīta, dažādās valstīs atšķiras, un konference ir unikāla iespēja iepazīties ar citu Eiropas valstu pieredzi – turklāt izdarīt to tepat, Latvijā.

Konferencē ar savu pieredzi un zināšanām dalīsies vairāki vadošie eksperti – Ingve Sletholms no Norvēģijas apvienības KOPINOR, Samanta Holmena, IFRRO (Internationa Federation of Reproduction Rights Organisation / Starptautiskās Reproducēšanas tiesību organizāciju federācijas) Eiropas attīstības komitejas priekšsēdētāja, Īrijas Autortiesību licencēšanas organizācijas rīkotājdirektore, IFRRO darbinieks Pjērs Olivjē Leburžē un citi. Konferences ietvaros uzstāsies arī Latvijas Kultūras ministrijas un izdevēju pārstāvji, notiks diskusijas.

Dalība bez maksas. Pieteikties dalībai var, zvanot pa tālruni 67 324 518, e-pastu birojs@latrepro.lv līdz šā gada 12. maijam ieskaitot. Vietu skaits ierobežots.

* Reprogrāfiskā reproducēšana ir darba oriģināla vai kopiju faksimileksemplāru izgatavošana ar jebkura līdzekļa palīdzību fotokopēšanas ceļā, izņemot iespiešanu. Par reprogrāfisku reproducēšanu uzskatāma arī skenēšana vai faksimileksemplāru izgatavošana fotokopēšanas ceļā palielinātā vai samazinātā mērogā. Tātad, pirmkārt, par reprogrāfisku reproducēšanu uzskatāmas darbu kopijas un arī kopijas no kopijām, otrkārt, reprogrāfija ietver arī darba pārveidošanu elektroniskā formā skenēšanas ceļā.

Iesaki draugiem