Apgāda Zvaigzne ABC darbinieki viesojas Londonas grāmatu izstādē

2014-04-14

No 8. līdz 10. aprīlim Londonā norisinājās gadskārtējais starptautiskais Londonas grāmatu gadatirgus (London Book Fair), kurā piedalījās arī Apgāda Zvaigzne ABC pārstāvji.

Atšķirībā no Boloņas grāmatu izstādes, kurā uzmanības centrā ir bērnu un jauniešu literatūra, Londonas grāmatu tirgū ir pārstāvētas visas iespējamās literatūras nozares – sākot ar romāniem un beidzot ar pavārgrāmatām, sākot ar ceļojumu aprakstiem un beidzot ar komiksiem. Apgāda pārstāvji ar interesi izvērtēja jaunākos piedāvātos bestsellerus dažādās kategorijās, turklāt ar prieku konstatēja, ka daudzi ārvalstīs populāri darbi latviešu lasītājiem jau ir vai drīzumā būs pieejami – piemēram, Deivida Valjamsa grāmata “ Mazais miljardieris” vai Nīla Geimena “Okeāns ielas galā”.

Citu valstu stendu vidū izstādē bija aplūkojams arī Latvijā izdoto grāmatu stends, par kuru rūpējās Latvijas literatūras centrs. Ievērojām, ka stendā redzama gan Margaritas Stārastes krāšņi ilustrētā, apjomīgā izlase “Zelta pasakas”, gan Jura Zvirgzdiņa sarakstītā un Alekseja Naumova ilustrētā grāmata bērniem “Ahoi! Plūdi Daugavā”, gan Literatūras Gada balvai nominētais jaunās autores Ievas Melgalves romāns “Mirušie nepiedod”.

Viena no grāmatu tirgus dienām bija izsludināta kā Starptautiskā Terija Prečeta diena, un daudzi lasītāji ar nepacietību gaidīja solīto tikšanos ar izcili populāro un iemīļoto fantāzijas autoru, kura kopdarbs ar citu populāru britu rakstnieku Nīlu Geimenu – “Labas zīmes” – nesen ieraudzīja dienasgaismu arī latviešu valodā, bet vēl agrāk izdoti arī darbi “Brīnumainā Morisa dēkas” un “Mazie, brīvie ķipari”. Diemžēl rakstnieka veselība neļāva viņam apmeklēt izstādi klātienē, tāpēc saviem faniem viņš atsūtīja video sveicienu.

Izstādē piedalījās vēl daudzi iecienīti mūsdienu rakstnieki, tostarp sastopams bija arī populārais britu bērnu grāmatu autors un ilustrators Kriss Ridels, kura jaunākā grāmata “Ada un peles rēgs” nesen kļuva pieejama arī latviešu lasītājiem.

Ārkārtīgi populārais, un vienīgais A. Konana Doila biedrības un rakstnieka mantinieku atzītais Šerloka Holmsa piedzīvojumu turpinātājs Entonijs Horovics (viņa romāns “Zīda nams” iznācis arī latviešu valodā!) prezentēja savu jaunāko romānu, kurā turpina Šerloka Holmsa dēkas. Divsarunā ar rakstnieci Keitu Mosu (latviešu valodā lasāmi viņas romāni “Labirints” un “Kapenes”) Entonijs Horovics atklāja sava jaunā romāna nosaukumu – “Moriartijs”, sniedzot nepārprotamu mājienu par to, kādi notikumi gaidāmi jaunajā grāmatā. Jāpiezīmē, ka uz tikšanos ar E. Horovicu ieradās arī Jorkas hercogiene, kura labprāt bauda labu detektīvliteratūru.

Savukārt bestselleru autore Lūsinda Railija (latviešu valodā iznācis romāns “Orhideju nams” un drīzumā gaidāmas arī citas grāmatas), aizsākusi jaunu projektu – romantisku un vēsturisku romānu ciklu. Jāpiezīmē, ka L. Railija, Īrijā dzimusi britu rakstniece, šobrīd ir viena no populārākajām romantiskajām rakstniecēm Eiropā – viņas grāmatu kopējā tirāža pārsniegusi trīs miljonus un turpina augt ar katru dienu.

Pirms gada latviešu valodā iznāca jauna rakstnieka debijas romāns – S. Dž. Vatsona “Pirms es aizeju gulēt”, kurā ar neparastu talanta spēku atainota kādas sievietes dzīve: viņa zaudējusi atmiņu, tāpēc ik rītu mostas kā no jauna dzimusi. Vienīgi mīļotā vīra rūpes uztur Kristīnu pie saprāta... Taču izrādās, ka šis romantiskais stāsts patiesībā slēpj baisu noslēpumu. Romāns kļuva par bestselleru daudzās valstīs, atnesot autoram pasaules slavu – un tikko, 7. aprīlī Londonā notika arī pēc grāmatas motīviem uzņemtās filmas pirmizrāde. Tajā galvenās lomas uzticētas pasaules līmeņa zvaigznēm Nikolai Kidmenai un Kolinam Fērtam . Jācer, ka šo spilgto ekranizējumu rādīs arī Latvijā. Romāna autors S. Dž. Vatsons pēc seansa izteicās, ka viņš ir sajūsmā gan par režisora darbu, gan aktierspēli – un zālē sēdošās sievietes ārkārtīgi juta līdzi filmas varonei. Noslēguma ainu pavadīja vairāku skatītāju asaras un aplausi nerimās labu brīdi.

Apgāda pārstāvjus priecēja arī Londonai netipiski siltais un saulainais laiks, tāpēc izmantojām iespēju iepazīties gan ar Karaliskajiem botāniskajiem dārziem (Kew Gardens), gan pavērot pilsētu no Sv. Pāvila katedrāles torņa augstumiem.

Iesaki draugiem