Margaritai Stārastei 100!

2014-01-30

Iemīļotā bērnu rakstniece un ilustratore Margarita Stāraste 2. februārī svin savu simts gadu jubileju. Māksliniece ir bijusi jau vairāku paaudžu lasītāju bērnības neatņemama sastāvdaļa.

 

 Foto: Nils Erdmanis-Stārasts


Margarita Stāraste ir dzimusi 1914. gadā. Latvijas Mākslas akadēmijā mācījusies pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. Piedalījusies izstādēs no 1937. gada, bet pirmās grāmatas ar Margaritas Stārastes ilustrācijām iznāca 1942. gadā. Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sarakstītas. Apgāds Zvaigzne ABC atkārtoti izdevis izcilās mākslinieces grāmatas: "Lieldienas! Lieldienas!", "Zīļuks", "Nāc mežā ciemoties!", "Lācīša Rūcīša raibā diena", "Dūc kukainīši", "Runci, runci, vāri putru!", "Pelēkais namiņš", "Tince grib mācīties", "Pasaku ābece" u.c. 2013. gadā, sagaidot Margaritas Stārastes lielo jubileju, apgāds izdeva vērienīgu un krāšņu izdevumu - “Zelta pasakas”, kurā apkopotas lielākā daļa mākslinieces ilustrēto grāmatu.

Mākslinieces radošais rokraksts nav sajaucams ne ar vienu citu – tā ir fantastiska un sulīgu krāsu piesātināta pasaule, kurā atdzīvojas daba, koki un priekšmeti, darbojas visdažādākie bērni, amizantu dzīvnieku, rūķu un rotaļlietu tēli – ozolzīļu zēns Zīļuks, Tince, Burtu meitiņa, sniegavīri, Pintiķu ciema iemītnieki, Piparkūku vīriņi un daudzi citi, kas vairāku paaudžu bērniem ir tuvi un iemīļoti.

Apgāds Zvaigzne ABC sirsnīgi sveic izcilo latviešu bērnu grāmatu autori un ilustratori jubilejā!

Iesaki draugiem