“Ziņotājs” ir klāt – iepazīstiet norvēģu izmeklētāju Antonu Breki!

2019-04-08

Kad Jāns Ēriks Fjells uzrakstīja romānu “Ziņotājs” (“Tysteren”), viņš kļuva par jaunāko autoru, kurš jebkad saņēmis Norvēģijas Grāmattirgotāju balvu.

Kopš romāna “Ziņotājs” veiksmes stāsta (grāmata izdota jau 13 valstīs) Jāns Ēriks Fjells nodarbojas tikai ar rakstniecību, gūstot arvien lielākus panākumus. Gluži kā viņa romānu varonis izmeklētājs Antons Breke, Jāns Ēriks Fjells ar interesi un aizrautību spēlē azartspēles un brauc ar ātrām automašīnām, bet lielāko daļu laika pavada, pētot noziedzīgo pasauli un rakstot par to. Norvēģijā pārdoti jau 430 tūkstoši viņa romānu eksemplāru, un sarakstā, kurā iekļautas beidzamajā desmitgadē visvairāk lasītās norvēģu autoru grāmatas, Jāna Ērika Fjella darbi ir pirmajā desmitniekā, piekāpjoties vienīgi Jū Nesbē!

Latviešu valodā tikko iznākušais “Ziņotājs” lasītāju ieved dziļi noziedzīgās pasaules labirintos, paralēli atklājot mafijas dzīvi Ņujorkā, sākot ar divdesmitā gadsimta vidu, un mierīgo biznesa pasauli mūsdienu Norvēģijā. Romāns sākas ar diviem laikā un nozīmīgumā ļoti atšķirīgiem notikumiem: 1962. gadā kāds Vincents Džordāno tiek uzņemts varenajā Lokatelli ģimenē, kļūstot par mafijas biedru uz mūžu. Bet mūsdienu Fredrikstadē paša dzīvoklī tiek nogalināts ievērojams biznesmenis Vilhelms Martiniusens, cilvēks, kuram pieder milzīgs uzņēmums. Martiniusens grasījies krasi mainīt uzņēmuma politiku, atsakoties no kāda vidi graujoša “gadsimta darījuma”, – tādējādi visi firmas akcionāri nopelnītu par dažiem miljardiem mazāk. Uz šādu soli viņu pamudinājusi jaunā draudzene, vides aktīviste, ar kuru kopā Martiniusens dažu beidzamo mēnešu laikā kļuvis par gluži citu cilvēku.

Lietu izmeklē KRIPOS vecākais inspektors Antons Breke, viens no izcilākajiem jaunajiem izmeklētājiem, daudzu apskausts brīvs vīrietis, kuram ir tikai viena vājība: viņš ir azartspēlmanis. Antonam Brekem ir arī palīgs, centīgais Policijas akadēmijas students Magnuss Torps, puisis, kas teju izmisīgi vēlas kļūt par izcilu izmeklētāju. Interesantais pāris ķeras pie izmeklēšanas un ātri vien saprot, ka slepkavības lietu atklāt būs grūti. Martiniusenam nav bijis ienaidnieku, taču pēc viņa pēdējā paziņojuma valdes sēdē par tādiem varētu būt kļuvuši vismaz daži no uzņēmuma valdes locekļiem. Kas atrodams viņa jaunās draudzenes pagātnē? Vai ir arī citi pavedieni? Brekem un viņa komandai nāksies tos atrast un atšķetināt...

Paldies NORLA par atbalstu tulkojumam!

Pieejama arī e-grāmata.

No norvēģu valodas tulkojusi Raita Kozlovska.

Iesaki draugiem