Dzirkstošs romāns labam garastāvoklim

2024-01-26

Kā tas ir – rakstīt grāmatu divatā? Vai tas maz iespējams? Uz šo jautājumu noteikti varētu atbildēt Eleonora Troja – noslēpumainā autore, kurai izdotas jau trīs grāmatas.

Patiesībā gan nekāda noslēpuma nav, jo jau pirms laba laika gaismā nāca fakts, ka zem Eleonoras Trojas pseidonīma slēpjas divas autores – žurnāliste, tolaik žurnāla “Ieva” galvenā redaktore, tagad žurnāla “Imperfekt” izdevēja un ReTV galvenā redaktore Inga Gorbunova un Dana Sinkeviča, tolaik “Ievas” žurnāliste, tagad žurnāla “Lauku Māja” galvenā redaktore. Abas autores savu radošo savienību balsta uz līdzīgu humora izjūtu un vērtību izpratni, bet Eleonoras Trojas identitāte, kas dzima drēgnā 2004. gada novembra vakarā kādreiz tik populārajā Stabu ielas restorānā “Sarkans”, ir viņu “kopīgais alter ego ar vieglāku skatu uz dzīvi.



Eleonoras Trojas karjera aizsākās ar savulaik žurnālā “Ieva” turpinājumos publicēto literāro seriālu “Amazones neraud”, kas vēlāk piedzīvoja divus izdevumus grāmatas formātā (2011. un 2021. gadā), pēc tam tapa arī romāns “Savu komētu nedzird” (2019. gadā), bet tikko klajā laists abu autoru jaunākais kopdarbs – romāns “Krīzes menedžere”.

Krīzes menedžere – šādu posteni jaunā, iekārojamā darbavietā piedāvā trīsdesmit-ar-lielu -astīti gadus vecajai Elīzai, kurai dzīvē it kā viss rit lieliski, tomēr jauno sievieti allaž pavada kāda neizskaidrojama “neesmu pietiekami laba” sajūta, kas gandē dzīvesprieku. Vai šo sajūtu rosina nedaudz turbulentās attiecības ģimenē, vai šķirtā laulība – to Elīza nezina, bet jau drīz apjauš, ka jaunā, fantastiskā darbavieta sevī slēpj ne mazumu zemūdens akmeņu. Un vēl lielāki zemūdens akmeņi sāk velties Elīzas personiskajā dzīvē, kurā ienāk gan izskatīgs un greizsirdīgas sievas vajāts kolēģis, gan uzņēmuma akcionārs ar hipiju stila dzīvesveidu, gan kāds noslēpumains vīrietis, par kura labajiem nolūkiem Elīza nebūt nav pārliecināta... Līdz beigu beigās šķiet, ka krīze, ar ko jātiek gala, slēpjas ne tikai uzņēmuma iekšējās intrigās, bet arī Elīzas galvā.

Dzirkstošā un humorpilnā veidā “Krīzes menedžere” risina problēmas, kas aktuālas daudziem 21. gadsimta pilsētniekiem vecumā “trīsdesmit-četrdesmit-ar-astīti un arī citiem – vēlme sevi pierādīt darbā, vientulība drūzmā, alkas pēc attiecībām un nespēja pilnvērtīgi menedžēt visu to, ar ko mūsdienu sievietei jātiek galā šķietami viegli un ar smaidu. Kuriozi, smieklus raisoši notikumi romānā seko cits pēc cita, taču vienlaikus liek lasītājam padomāt par savas dzīves lielajām un mazajām krīzēm un to, kā tās “menedžējam”.

“Krīzes menedžere” ir īstais romāns brīdim, kad jūtamies nogurušas, izsmeltas un ne pārāk optimistiskas – uz grāmatas vāciņa varētu likt arī etiķeti “atjauno dzīvesprieku!”.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem