Iznācis Maijas Miglas-Streičas romāns “Matildes gadsimts”

2020-12-30

Ilggadējā LTV “Panorāmas” žurnāliste Maija Migla-Streiča uzrakstījusi apbrīnojami plašu, daudzslāņainu un dzīvīgu dzimtas stāstu “Matildes gadsimts”.

Tajā apkopoti gan ģimenei, gan tautai svarīgi notikumi, bagātināti ar tīri sadzīviskiem aprakstiem. Lasīt romānu “Matildes gadsimts” ir tieši kā klausīties vecmāmiņas stāstos: viss notiekošais ir vienlīdz svarīgs un vienlīdz intriģējoši izstāstīts. “Mēs kopīgi izejam cauri gadsimtam. Es atrodu pierādījumu tam, ka mani senči ir dzīvojuši un pieredzējuši visu to, par ko runājuši manā bērnībā,” saka autore.

Romāns vēsta par autores vecmāmiņas Matildes mūžu – tas bijis gandrīz gadsimtu garš. Grāmatā elpo 20. gadsimta Liepāja ar daudziem interesantiem notikumiem, kas iespiedušies Matildei atmiņā un ko viņa pastāstījusi mazmeitai. Bērnu dienās un vēlāk dzirdētie vecmammas stāsti ir tik spilgti, ka noteikti izstāstāmi arī lasītājiem. Tie vēsta, kā dzīvoja vienkāršie ļaudis pagājušā gadsimta Liepājā, par ko sapņoja, kam ticēja, kā pārdzīvoja laikmetu griežus.

Grāmatā Matildes acīm aplūkoti abi pasaules kari, divēju okupācijas varu atnestās pārmaiņas ar izsūtīšanām un ebreju iznīcināšanu. Spilgti notikumi ir padomju lidmašīnas avārija un latviešu zvejnieku pārgalvīgais brauciens uz Gotlandi. Vara tos gribētu noklusēt, avīzēs par to neraksta, taču cilvēki par tiem runā, un bērni ir zinātkāri klausītāji.

Brīnumaini ir Matildes sapņi, no kuriem zīmīgākais rāda sarkanbaltsarkanā karoga nogrimšanu jūrā, bet kāda balss apgalvo, ka karogs atgriezīsies. Matilde tam svēti tic un liek noticēt arī mazmeitai Mairai. Varbūt tāpēc viņai ir svarīgs vecmammas garīgais mantojums un nav pielipusi mātes un tēva pārstāvētā padomju ideoloģija. Romānā tēloti arī spilgti sadzīviski notikumi, kā, piemēram, čigānietes Liepājas tirgū, gājiens pie slavenā pareģa Finka, amizantais notikums ar Ādolfiņa galvā uzvilkto podiņu vai, gluži pretēji, stāsts par kādu nežēlīgu sievas un bērna slepkavību – laikmeta hronika, kurā notikumi mijas un savijas, radīdami unikālu rakstu.

Bezgala gaišas lappuses veltītas ģimenes attiecībām. Matilde ar divām māsām un brāli visu mūžu turējušies kopā un balstījuši cits citu. Citādas attiecības ir Matildei un viņas meitai Austrai, kura ar sparu metas jaunajā padomju dzīvē, slepus no mātes iestājas komjaunatnē, kļūst par pionieru vadītāju un apprecas ar komjaunatnes sekretāru. Sasteigtā laulība nenes laimi. Meita Maira nav izjutusi mātes mīlestību, jo Austrai ģimeniskums ir svešs. Toties Mairai ir mīlošs tētis, ir vecmamma. Un romāns ir skaista pateicība vecmammai par viņas ne ļoti vieglo, bet bagāto mūžu un mīlestību.

Maija Migla-Streiča ir Latvijas Televīzijas žurnāliste, vairāku populāru raidījumu veidotāja. Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. “Matildes gadsimts” ir autores pirmais romāns. Ar pseidonīmu Maija Līcīte viņa savulaik publicējusi dzejoļus, rakstījusi dziesmu tekstus pasaku lugai “Brēmenes muzikanti”, kas ar Imanta Kalniņa komponētu mūziku iestudēta Liepājas teātrī.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem