Izdots jauns Baibas Zīles stāstu krājums

2020-02-24

Rakstniece Baiba Zīle latviešu literatūrā ienāca jau 2005. gadā ar romānu “Dzīves simulācija” (parakstītu ar pseidonīmu Anna Kravicka). Tam sekoja 2017. gadā izdotais vēsturiskais trilleris “Melu meistars”, bet 2019. gadā autore lasītājus pārsteidza ar humoristisku dokumentālās prozas darbu “Rausītis un karma”, kurā šarmanti un asprātīgi aprakstīta autores personiskā pieredze kādā tievēšanas “kūrortā”.

Tagad rakstniece no jauna demonstrē savu daudzpusīgo talantu, laižot klajā īsprozas krājumu “Aukstākā ziema simt piecdesmit gados” . Šis stāstu krājums intriģēs dažādu paaudžu lasītājus, jo tajā autore atklāj izcilas spējas uz it kā pazīstamām norisēm paraudzīties no neparasta skatpunkta.

Grāmatu veido trīspadsmit stāsti. To varoņi ir it kā ikdienišķi cilvēki, kuri tomēr izturas ļoti savdabīgi: to vidū ir studente, kas nozog un iznīcina ģeniālu mākslas darbu, atraitne, kura aizbēg no pašas vīra bērēm, noslēpumains cilvēks, kas katru rītu vienā un tai pašā laikā met lokus pa pilsētu, vīrietis, kurš ierauts izirušu attiecību trijstūrī, un daudzi citi personāži, caur kuru brīžiem neordināro rīcību autore izvēlējusies atspoguļot tādas visiem aktuālas tēmas kā mīlestība, piedošana, identitātes un dzīves jēgas meklējumi. Šajos stāstos, kuri vairumā gadījumu iesākas ar pavisam ierastas situācijas atainojumu, bieži seko negaidīts pavērsiens: realitāte šķietami izirst pa vīlēm, ikdienā ielaužas sirreāli tēli un notikumi, stāstu personāži rosās kā gaužām ticamā sapnī, bet tomēr sapnī – par to liecina apstākļi un atgadījumi, kas mums pazīstamajā esamībā būtu neiespējami. Ar šādu neparastu rakursu palīdzību Baiba Zīle liek lasītājam izrauties no ierastajiem domāšanas modeļiem un uz daudzām tēmām paraudzīties tā, it kā tās tikai pirmo reizi būtu kļuvušas aktuālas. Vienlaikus rakstniecei ir lieliskas novērošanas spējas, kas ļauj stāstu tematiku atsvaidzināt ar trāpīgām, asprātīgām detaļām, un globālus jautājumus autore allaž spēj skart ar labestīgu humoru.

Iespēja sastapt autori, ieklausīties stāstu lasījumos un saņemt autogrāfu visiem interesentiem būs Ķīpsalas gadskārtējos grāmatu svētkos. Grāmatas atvēršana risināsies 29. februārī no plkst. 16.-17.00 Rakstnieka viesistabā.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem