Apraksts

Grāmata par traģisku vēsturisku notikumu, kas izraisīja satraukumu visā Eiropā un radīja sarežģījumus Latvijas un Padomju Savienības attiecībās.

1926. gada 5. februāra rītā Maskavas-Rīgas vilcienā, tam izbraucot no Ikšķiles stacijas, notika nežēlīgs bruņots uzbrukums diviem Padomju Savienības diplomātiskajiem kurjeriem. Viens no viņiem, latvietis Teodors Nete, tika nogalināts. Pēc nāves viņa tēls kļuva par simbolu diplomātiskā kurjera varonībai. Dzelzceļa vagonā notikušajā apšaudē bojā gāja arī abi uzbrucēji - poļu tautības Lietuvas pilsoņi. Viņu nāves apstākļi tā arī netika pilnībā noskaidroti, atstājot vietu dažādām spekulācijām.

Grāmatas autors ir izsekojis līdzi šim notikumam, galveno uzmanību pievēršot Latvijas puses veiktajai plašajai, vairāk nekā gadu ilgušajai izmeklēšanai. Tā notika sadarbībā ar izmeklēšanas iestādēm Lietuvā un Padomju Savienībā, kā arī ar diplomātiskajām pārstāvniecībām Lietuvā, Polijā, Francijā un Vācijā. Tika nopratināti apmēram simts visdažādākā līmeņa liecinieku un sastādīti vairāki biezi izmeklēšanas materiālu sējumi. Šajā darbā autors mēģina atbildēt uz izmeklēšanā vēl neatbildētajiem jautājumiem.


Ēriks Jēkabsons (dz. 1965) ir vēstures doktors no 1995. gada, LU asociētais profesors, vairāku Polijas universitāšu viesprofesors.
Sarakstījis 15 grāmatas un 170 Latvijā un ārvalstīs publicētus zinātniskos rakstus par 19. gadsimta beigu-20. gadsimta Latvijas militāro un politisko vēsturi, poļu, lietuviešu, baltkrievu, ukraiņu nacionālo minoritāšu vēsturi Latvijā, Latvijas attiecībām starpkaru periodā ar Poliju, Lietuvu, citām reģiona valstīm un ASV. Piedalījies 122 starptautiskās konferencēs Latvijā, Polijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Baltkrievijā, Čehijā, Rumānijā, Francijā, ASV, Moldovā.
Strādājis kā pētnieks Latvijas, Polijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas arhīvos. Latvijas Zinātnes padomes eksperts un Rumānijas Zinātnes padomes ārzemju eksperts, triju Latvijas un 12 ārzemju (Polijas, Lietuvas, Rumānijas, Baltkrievijas) zinātnisku periodisko izdevumu redakcijas kolēģijas, Latvijas vēsturnieku komisijas loceklis. Apbalvots ar Polijas Zelta Nopelnu krustu, 2012. gadā piešķirta Fulbraita stipendija zinātniskajam darbam ASV.

Iesaki draugiem