Apraksts

T. Morisones daiļradē emocijas ir sazarotas un dziļas; tās brīnišķīgi atklājas šajā spēcīgajā romānā.
Sunday Telegraph

Dienā, kad Džeikobs piekrīt saņemt verdzeni kā samaksu par parādu, mazās Florensas dzīve mainās. Meitene kļūst par daļu no Džeikoba saimniecības. Kopā ar viņa sievu Rebeku, kalponi Līnu un dīvainīti Bēdu viņa izcieš skarbās apkaimes sagādātos pārbaudījumus, jo Džeikobs mēģina izveidot veiksmīgu saimniecību neskartajā Ziemeļamerikas dabas nostūrī. Atrautas no ierastajiem apstākļiem, viņas ir spiestas apgūt prasmes un domāšanas veidu, kas ļautu izdzīvot šajā nezināmajā zemē, – Rebeka, kas ieradusies no Eiropas, lai apprecētos, melnā Florensa, kuru prom atdevusi pašas māte, Līna, indiāniete, kuras cilts izmirusi balto atvestajā baku sērgā, un Bēda, kas dzimusi un uzaugusi uz kuģa. Šī ir vīriešu pasaule. Sievietes pieder, tiek lietotas un paklausa. Tas ir viņu pienākums. Brīvība un mīlestība, šķiet, ir tikai vīriešu tiesa.

“Iegūt varu pār otru ir smagi. Izcīnīt varu pār otru ir aplam. Nodot citam varu pār sevi ir ļaunums.” Tonija Morisone “Žēlastība”

Tonija Morisone (1931) savos darbos ir ārkārtīgi atklāta un tieša. Sievietes pasaule tajos atklājas nežēlīgā kailumā. Spriedze un kaislības, kam pakļaujas T. Morisones varones, ir tik spilgtas un iespaidīgas, viņas radītie tēli ir tik jutekliski un dzīvi, ka Tonija Morisone saņēmusi visaugstākos literāros apbalvojumus – Pulicera prēmiju un Nobela prēmiju literatūrā.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Lešinska.

Iesaki draugiem