Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

Tallina, AD 1409. Domkalnā noslēpumainos apstākļos nogalināts augsts ordeņa bruņinieks no Gotlandes, un šķiet, ka slepkava aizbēdzis uz lejpilsētu. Ordenis pieprasa, lai pilsēta noziedznieku izdod, un kopā ar tiesas fogtu Domkalna slepkavam pēdas sāk dzīt attapīgais aptiekārs Melhiors. 
Tas nav vienīgais asinsdarbs, kas šajās maija dienās satrauc pilsētniekus, un Melhiors atrodas aci pret aci ar gandrīz neatminamām mīklām. Virzīdamies pa noziegumu pēdām viņš nonāk līdz drūmiem Tallinas senatnes noslēpumiem.

Kriminālromāna sižeta pamatā ir senas Baltijas jūras leģendas un Tallinas Viduslaiku vēsture. Aizraujošā stāsta personāži ir ordeņa vīri, dominikāņu mūki, rātskungi, pilsētas dāmas, melngalvji, tirgotāji, amatnieki, pat klejojošs mūziķis un arī pati pilsēta.

Indreks Hargla (dz. 1970) ir sarakstījis vairāk nekā velna duci grāmatu, lielākoties fantastikas žanrā, un visplašāko lasītāju un tulkotāju ievērību guvis ar aptiekāra Melhiora kriminālromānu sērijas grāmatām. 

No igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.


Harglas Melhiora sērijas detektīvromāni atbilst vēsturisko detektīvu labākajam starptautiskajam līmenim – tiem ir izstrādāts fons, tie ir lieliski izstāstīti un ticami līdz pat atrisinājumam.
Hannu Marttila, Helsingin Sanomat

Hargla ārkārtīgi veiksmīgi apvienojis igauņu vēsturiskā romāna tradīcijas ar pasaules literatūras kriminālromānu tradīcijām.
Pertti Alanen, Aamulehti

Var droši teikt, ka ar šo Harglas tekstu igauņu kriminālromāna attīstībā sasniegta jauna kvalitāte. Tā ir grāmata, kam ir gan literāra, gan izklaides vērtība, tā ir uzrakstīta saistoši un aizraujoši, darbības telpas un fona sistēmas ziņā tā pietiekami cieši saistīta ar vietējo vidi, taču vienlaikus atrodas pietiekami tālu no tās vēstures, ko piedāvā mācību grāmatas un pilsētas ceļveži. Ar interesi gaidīsim nākamos sērijas romānus.
Rein Raud, Keel ja Kirjandus

Indreks Hargla meistarīgi veic savu spriedzes un sazvērestību pilno izmeklēšanu. Un, vēl pilnīgākam gandarījumam, viduslaiku pasauli sākam izjust kā savējo. Ar baudu un satraukumu atklājam, ka ilgojamies tajā dzīvot un darboties.
La Semaine des Spectacles

Hargla pats ir teicis, ka viņu interesē gan vēsture, gan kriminālromāni. Jaunākajā darbā abas intereses ir apvienotas. Tā lappusēs sastopam psiholoģiski ticamus un interesantus tipus, kurus ieskauj noslēpumainā un savdabīgā viduslaiku pilsēta, kas arī kļūst par varoni. Un tas nebūt nav pasīvs varonis.
Peeter Helme, Eesti Ekspress

Iesaki draugiem