Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

“Drošībā viņas bija tikai iedamas, un tomēr šķita, ka ik solis ved tuvāk iznīcībai.”

1945. gada agrā pavasarī no gūstekņu nometnes Norvēģijā cauri nodedzinātajai Lapzemei uz mājām iet piecas somietes, kas, vāciešiem atkāpjoties no Somijas, aizgājušas tiem līdzi. 
Otrais Pasaules karš rit uz galu, un tas, kas vēl nesen ticis atzīts par labu, nu jau ir pārkāpums un grēks. 
Kādas miera laikā izskatās izvēles, kas izdarītas ārkārtas laikā?
Kāda ir atgriešanās, ja nav skaidrības par to, kas sagaida?

Somu rakstnieks Tommi Kinnunens latviešu lasītājiem ir pazīstams ar romāniem “Četru ceļu krustojums” un “Stikla upe”.
Romāns “Nožēlu neizteica” (2020) ir bijis nominēts gandrīz visām nozīmīgākajām literārajām balvām, kādas Somijā tiek piešķirtas, un vairākas no tām arī saņēmis.

No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.


Daži no kariem pārsoļo kā varoņi, dažiem atgriežoties tiek atņemtas cilvēka tiesības un cieņa. Romāns norit kara krāsmatu kulisēs un atspoguļo jauncelsmes laika Somijas traģiskos sākuma gadus, kad sabrukuši visi ideāli un sapņi. Tommi Kinnunena neparastais ceļa romāns lasītāja prātā paliek dzīvojam spēcīgos pēctēlos.
Balvas “Finlandia” žūrija

Mūsdienu literatūrā uzmanība no vīriešu kara ir pārvietojusies uz sieviešu karu. Romāns “Nožēlu neizteica” atspoguļo piecu sieviešu Via Dolorosa, ciešanu ceļu uz bijušo, kura vairs nav. T. Kinnunens atkal ir uzrakstījis aizraujošu un lasītājam draudzīgu romānu, tā uzturot romāna mākslu dzīvu gluži kā, piemēram, noslēpumainā Elena Ferrante.
Helena Ruuska, Helsingin Sanomat

Kā jau visi cilvēki, arī Kinnunena personāži ir darījuši un teikuši ko tādu, ko nebūtu vajadzējis. Šīs piecas sievietes nav varones, kas tiek galā ar visiem pārbaudījumiem. Autors gan viņu smagos pārdzīvojumus, gan maldus rāda nevērtēdams – katrai tiek sava seja un savs stāsts.
Karmen Maat, Sirp

Ar “Nožēlu neizteica” Tommi Kinnunens vēl reizi ir apliecinājis sevi kā nepārspējamu raksturu meistaru. Šis ir feministisks kara romāns par identitātes zaudējumu, neiespējamām kara laika izvēlēm un kaunu, kas seko šīm izvēlēm.
Norvēģu izdevniecība Pax

Iesaki draugiem