Apraksts

Ar astoņus gadus tapušo un lasītāju pacietīgi gaidīto romānu “Spogulis un gaisma” noslēdzas triloģija par Tomasu Kromvelu, kalēja dēlu, kurš ar savu viedo, tālredzīgo prātu, neizsmeļamo enerģiju un uzdrīkstēšanos kļuva par Henrija VIII labo roku un vienu no ietekmīgākajām personām tā laika politisko notikumu arēnā.

Pilnā mērā izmantojot savu spožo stāstnieces talantu, autore ir uzbūrusi spilgtu un daudzveidīgu laikmeta ainu, kurā darbojas vesela virkne neaizmirstamu, pastoziem krāsas triepieniem iezīmētu personāžu, sākot ar valdniekiem, hercogiem, galminiekiem un vēstniekiem un beidzot ar priesteriem, mūkiem, pavāriem un suņkopjiem... Mantelai piemīt patiesi unikāla spēja pētīt šī nežēlīgā laikmeta tikumus, piešķirot savai vēstures interpretācijai ļoti mūsdienīga, viegli lasāma, dzirkstoši ironiska un vienlaikus ļoti poētiska romāna veidolu.

Atbrīvojis Henriju VIII no Annas Boleinas, Kromvels turpina uzticīgi kalpot savam kungam, risinot teju visus aktuālos jautājumus gan iekšpolitikā un ārpolitikā, gan ne mazāk komplicētajā karaļa precību un pēcteču radīšanas jomā. Veiksmīgi risinot visas problēmas, Kromvels aizmirst padomāt tikai par vienu jautājumu: cik ilgi viņš spēs saglabāt egocentriskā un untumainā Henrija labvēlību?

Hilarija Mantela (1952–2022) ir slavena angļu rakstniece, īso stāstu un vēsturisku romānu autore. Viņa ir pirmā sieviete, kas prestižo Bukera balvu saņēmusi divas reizes: 2009. gadā par romānu “Vilku nams” un 2012. gadā par tā turpinājumu “Ievediet nelaiķus”. Pēc grāmatu motīviem uzņemts arī televīzijas seriāls.

No angļu valodas tulkojusi Karīna Tillberga.

Iesaki draugiem