Apraksts

Lidmašīna, kas noīrēta ANO misijas vajadzībām, slikto laikapstākļu dēļ novirzās no kursa un veic piespiedu nolaišanos Klusajā okeānā netālu no kādas Melanēzijas salas. Starp pasažieriem ir zviedru medmāsas, somu vecmātes, norvēģu ārsti, somu mežstrādnieki, viens somu žurnālists. Nokļuvuši šādā neapskaužamā situācijā, viņi kopā ar lidmašīnas angļu pilotiem un stjuartēm nolemj pēc iespējas labāk iekārtoties uz salas un izstrādāt plānu, kā tikt prom no turienes.

Romānā “Paradīzes salas gūstekņi”, ko apdzīvo anarhistiski, nedaudz traki un dumpinieciski personāži, ar negodbijīgu humoru atainota iedomāta utopija.

Arto Pāsilinna sev raksturīgajā stilā radījis neapdzīvotas salas literāro versiju, vedinot uz domām, ka godprātīga bagātību sadale un taisnīgums līdz ar neatkarību no civilizācijas diktētām struktūrām var cilvēkam sniegt laimi. Varbūt...

Arto Pāsilinna (1942–2018) ir viens no slavenākajiem somu rakstniekiem. Viņš sarakstījis trīsdesmit piecus romānus un neskaitāmi daudz citu darbu. Viņa grāmatas ir tulkotas vairāk nekā 40 valodās un pārdotas vairāk nekā 8 miljonos eksemplāru, pēc to motīviem ir uzņemtas filmas un iestudētas lugas. Romāns “Paradīzes salas gūstekņi” Somijā pirmoreiz tika publicēts 1974. gadā.

No somu valodas tulkojusi Gunta Pāvola.

Iesaki draugiem