Apraksts

Kāda ir sajūta, lidojot ātrāk par lodi?
Kāpēc kosmosā jūs kļuvāt par 5 cm garāks?
Kā smaržo kosmoss?
Kad mēs staigāsim pa Marsu?
Kā kosmosā var nosvērties?
Kā es varu kļūt par astronautu?

"Gluži tāpat kā pagājušā gadsimta 60. gados, kad Apollo lidojumi kļuva par lielu lēcienu cilvēces attīstībā, mēs atkal esam sasnieguši jauna kosmisko pētījumu zelta laikmeta kulmināciju. Varam cerēt, ka turpmākajās desmitgadēs mēs izveidosim kolonijas uz Mēness, spersim kāju uz Marsa un aizlidosim Saules sistēmā tālāk, nekā jebkad esam bijuši. Šie cilvēces sapņi tagad ir sasniedzami, un mēs visi varam kļūt par šī ievērojamā ceļojuma dalībniekiem. Pēc atgriešanās no Starptautiskās kosmosa stacijas mani pārsteidza tūkstošiem cilvēku sirsnīgā reakcija, vēloties uzzināt vairāk par to, kāda tad īsti ir dzīve kosmosā.

Man tika uzdoti daudzi interesanti jautājumi par ikvienu kosmiskās misijas jomu, piemēram, “Kāda ir sajūta, riņķojot ap Zemi ar ātrumu gandrīz 28 000 km/h?”, “Kā jūs sagatavojāties bezsvara stāvoklim?” un “Kas notiktu, ja SKS trāpītu mikrometeoroīds?”.

Šajā grāmatā esmu detalizēti atbildējis uz šiem un daudziem citiem jautājumiem, stāstot par astronauta ikdienu – treniņiem, raķetes startu, iziešanu kosmosā un atgriešanos uz Zemes. Ceru, ka jums patiks šie mazie noslēpumi, zinātniskie fakti un ikdienā kosmosā piedzīvotie brīnumi. Un vēl es ceru, ka mans skatījums būs noderīgs nākamajai kosmosa ceļotāju paaudzei. Kas zina – varbūt pirmais cilvēks, kurš spers kāju uz Marsa, būs lasījis šo grāmatu."
Tims Pīks

TIMS PĪKS ir Eiropas kosmosa aģentūras (ESA) astronauts. Viņš 186 dienas strādāja Starptautiskajā kosmosa stacijā, 46./47. ekspedīcijas sastāvā veicot Principia misiju, un 2016. gada 18. jūnijā atgriezās uz Zemes. Tims Pīks ir arī lidotājs izmēģinātājs Lielbritānijas armijas Gaisa spēkos. Viņš ir nolidojis vairāk nekā 3000 stundas ar vairāk nekā 30 dažādiem lidaparātu modeļiem – gan helikopteriem, gan lidmašīnām. Tims ir daudzu Lielbritānijas zinātnisko, aviācijas un kosmosa apguves organizāciju biedrs. Viņš ir arī STEM (zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas un matemātikas apmācību organizācijas) sūtnis. Par godu karalienes dzimšanas dienai Tims kļuvis par Svētā Maikla un Svētā Džordža ordeņa kavalieri. Šo apbalvojumu pasniedz tiem, kuri ir veikuši izcilu darbu ārzemēs vai, kā grāmatas autors, kosmosā. Tims Pīks ir bestsellera "Hello, is this Planet Earth?" autors. Tajā apkopotas no Starptautiskās kosmosa stacijas uzņemtās fotogrāfijas, un grāmata 2017. gadā ieguva Britu grāmatu balvu, kļūstot par gada grāmatu dokumentālo dzīvesstila darbu kategorijā. Tims ir precējies, un viņam ir divi dēli. Tims Pīks ar prieku paziņo, ka no grāmatas iegūtā peļņa tiks ziedota Prinča fondam – viņš ir arī šīs organizācijas sūtnis.

No angļu valodas tulkojis Gints Tenbergs.

Iesaki draugiem