Gunita Lagzdiņa uzrakstījusi romānu “Gunita”

2024-05-09

Piejūras pilsētu literārās akadēmijas dalībniece rakstniece Gunita Lagzdiņa šomēnes tikusi pie savas piektās grāmatas.

“Eksperiments “Gunita” sākās pēc nesekmīgiem pūliņiem atrast grāmatu, kurā galvenā varone būtu nosaukta manā vārdā. Jo man tik ļoti gribējās zināt, kā tas ir – iejusties tēlā, kuru sauc tāpat kā mani. No kādas lasītājas saņēmu ieteikumu: “Uzraksti pati!” Šī doma kaut kur manī aizķērās. Un nu tas ir noticis!” par to, kā radās ideja romānam, stāsta autore. Radošais ceļš šoreiz bijis grūtāks, jo piedzīvota ne tikai radošā krīze, bet arī vairāki spēcīgi satricinājumi reālajā dzīvē. No tiem skumjākais bija labākās draudzenes zaudējums traģiskā autoavārijā. “Inese bija mans iedvesmas avots – no viņas es smēlos spēku grūtos brīžos. Viņa bija gaišākā un stiprākā dvēselīte, ko man bija lemts pazīt. Diemžēl pārāk īsu brīdi,” atklāj rakstniece, kura romānu veltījusi arī visām savām teju 2200 vārdamāsām.

Romāna galvenā varone Gunita Pērle, uzzinot, ka draugs viņu krāpj, savāc mantiņas un pamet nodevēja mājokli, taču pa ceļam viņas auto avarē. Vientuļa šoseja. Nakts. Neviena cita braucēja. Un auto, kas uzsēdies uz sniega vaļņa. Vai tiešām viņai draud droša nāve nosalstot? Glābējs uzrodas, bet tas ir cilvēks, kuru Gunita gribētu redzēt vismazāk. Vai var piedot nodevību? Vai katrs ir pelnījis otru iespēju? Vai var pastāvēt draudzība starp vīrieti un sievieti? Vai vienmēr jāpamēģina, kā būtu, ja būtu? – uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklē galvenā varone.

Vaicāta par to, vai romānā ir atrodamas arī autobiogrāfiskas atsauces, rakstniece, koķeti smaidot, aicina interesentus uz grāmatas atvēršanas pasākumiem, kuros šo noslēpumu atklāšot. Rīgā pasākums notika 8. maijā. Savukārt Liepājā autore jau tradicionāli rīkos tikšanos bibliotēkā “Varavīksne”.

Izdevniecības “Zvaigzne ABC” projektu vadītāja un romāna “Gunita” redaktore Bārbala Simsone: “Gunitas Lagzdiņas romānus vienmēr gaidu kā mazus svētkus. Saņemot manuskriptu, allaž priecīgi saberzēju rokas un atlieku lasīšanu uz vakaru – kā īpaši, nesteidzīgi izbaudāmu prieku. Bet jāteic, ka “Gunitā” autore mani burtiski iespundēja krustugunīs. Mīlestības trijstūris! Ko nu? Kam just līdzi? Tam, nē – tam! Tomēr beigās rakstnieces rastais risinājums ne tikai negaidīti iepriecina, bet arī liek domāt: bet ja nu šo un to no romānā minētajiem “krīžu risinājumiem” savā dzīvē varētu pielietot katrs no mums?”

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem