Iznākusi unikāla grāmata “Viņpus nāves. Nāvei tuvās pieredzes mūsdienu Latvijā”

2024-04-18

Tikko iznākušajā un draugu pulkā atvērtajā grāmatā “Viņpus nāves. Nāvei tuvās pieredzes mūsdienu Latvijā” latviešu publicists, mūziķis, teologs, ceļotājs un brīvdomātājs Harijs Vagrants sevi atklāj no citas puses – kā cilvēka psihes procesu interesentu un pētnieku.

Viņš labi pārzina gan ezoterisko teoriju, gan skeptiķu pieņēmumus un teorijas, un ir visnotaļ spējīgs izklāstīt un pamatot savu viedokli, ko veidojuši secinājumi par lasīto, dzirdēto un redzēto, arī – paša piedzīvoto.

Hariju ļoti saista garīgums, dzīves jēgas meklējumi, un sevišķi – katra cilvēka dzīves noslēguma Lielā Mistērija: nāve. Nāvei tuvo pieredžu pētniecībai Harijs pievērsies vairākus gadus, un šajā grāmatā "Viņpus nāves" ir apkopoti 11 spilgti un noslēpumaini stāsti, ko viņam uzticējuši Latvijas cilvēki – ļaudis, kuri atradušies uz dzīvības un nāves robežas.

Lasītājs te atradīs gan vēstījumus par klīnisko nāvi dzemdību sarežģījumu dēļ, gan smagas galvas traumas izraisītu ceļojumu neapzinātajā, gan nāvei tuvu pieredzi, ko izraisījusi... aizrīšanās ar desu. Tieši tik vienkārši un sarežģīti, reāli un nereāli vienlaikus – kā pati dzīve un nāve, slieksnis, kuru pārkāpušie šeit neatgriežas un neko nevar pastāstīt. Taču uz sliekšņa bijušie – var.

Stāsti vēstī par zināmu notikuma priekšvēsturi, par iemeslu, par to, kā cilvēks nokļuva uz dzīvības un nāves robežas, kā arī īsu vērtējumu, vai un kā šī pieredze mainījusi viņa dzīvi. Starp citu, nemaz nav tā, ka visi 11 cilvēki pieredzējuši vienu un to pašu. Stāsti atšķiras, un lasītājs var ne tikai izbaudīt aizraujošos un arī biedējošos cilvēka gara ceļus nezināmajā, bet arī izdarīt savus secinājumus un veidot priekšstatu par gara ceļojumu no šīs pasaules mūžībā.



Harijs Vagrants (1988), īstajā vārdā Harijs Kadiķis. Daļu dzīves veltījis tuvu un tālāku zemju apceļošanai, ceļojumus finansējot galvenokārt ar ielu muzicēšanu. Harijs spēlē gan persiešu santuru, gan indiešu harmoniju, perkusīvo handpan, kā arī nei flautas. Katrs mazbudžeta ceļojums ir Harija mēģinājums transcendēt pašam sevi, nereti – negaidītos un izaicinošos veidos. 2023. gada decembrī iznāca Harija Vagranta grāmata “Trakā mugursomnieka negantie piedzīvojumi”, kurā atspoguļoti stopēšanas piedzīvojumi ceļā uz Ziemeļgrieķiju – hipiju festivālu “Varavīksnes saiets”. Neticami atgadījumi, sarežģījumi, sastapto cilvēku atsaucība un situāciju traģikomisms – Harijs un Mihals to visu pieredz, stopējot cauri Serbijai, Rumānijai, Bulgārijai, Ziemeļmaķedonijai, Grieķijai, Turcijai, Kiprai. Balkānu trakulīgajā gaisotnē puiši gan ļaujas visam, ko piedāvā ceļš un ceļā sastaptie, gan vērpj asprātīgus dialogus, kuros jaušama vēlme izprast dzīvi un tās pretrunas, kā arī nobrieduši secinājumi par sevi, par cilvēkiem un neticami plašo pasauli.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem