Inguna Bauere (23.07.1960.-19.01.2024.)

2024-01-22

"20. janvāra rīts atnesa visas Latvijas lasītājiem ārkārtīgi sāpīgu ziņu - mūžībā devusies izcilā, lasītāju iemīļotā rakstniece Inguna Bauere.

Daudzi Apgāda Zvaigzne ABC darbinieki rakstniecei bija kļuvuši ne tikai par kolēģiem, bet arī draugiem, jo aktīva sadarbība, izdodot Ingunas romānus, ritēja jau kopš 2011. gada, kad klajā nāca romāns "Skolas Līze". Kopš tā laika līdz šim brīdim Apgādā Zvaigzne ABC klajā nākuši 15 autores romāni, bet kopumā viņas darbu skaits pārsniedz trīs desmitus - to vidū ne tikai prozas darbi, bet arī apraksti, atmiņu stāsti, darbi kopkrājumos, lugas un scenāriji.

Vislielāko ievērību izpelnījās virkne kultūrvēsturisku romānu, kas veltīti izcilām Latvijas personībām - Kārlim Skalbem un viņa sievai Lizetei, brāļiem Kaudzītēm, Andrejam Pumpuram un viņa sievai Edei, Kronvaldu Atim un viņa Karolīnei, Jurim Neikenam, Jānim Lūsēnam un citiem. Pēdējos gados Ingunas uzmanību saistīja Latvijas baltvācu kultūras izcilās personības - dzejniece Elīza fon der Reke, Kurzemes hercogiene Doroteja, hernhūtiešu kustības veicinātāja Magdalēna fon Hallarte. Rakstot katru jaunu darbu, Inguna ar hronista cienīgu dedzību rūpīgi studēja visus pieejamos vēstures dokumentus un fotomateriālus, lai izceltu no aizmirstības faktus un personības, kas pelnījuši tikt iemūžināti lasītāju atmiņā.

Triloģiju par Latvijas baltvācu kultūras norisēm bija jānoslēdz romānam ar intriģējošu nosaukumu "Pusplikā Marija". Romāns jau pilnībā sagatavots izdošanai, bet diemžēl gatavo grāmatu Inguna rokās vairs neturēs. Savu nākamo romānu Inguna bija iecerējusi veltīt rakstniecei Ilzei Kalnārei. Arī tas paliek nepabeigts...

Par savu aktīvo darbu Inguna Bauere saņēma gan Lielo lasītāju balvu, gan Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis", gan Eduarda Veidenbauma prēmiju. Taču galvenā balva, kā atzina pati Inguna, vienmēr bija milzīgā visas Latvijas lasītāju mīlestība. Inguna regulāri tikās ar lasītājiem visu novadu bibliotēkās un kultūras namos un arī ārpus Latvijas. Autores īpašā mīlestība vienmēr tika veltīta Vecpiebalgai, kur aizritēja lielākā rakstnieces dzīves daļa, bet nepārspīlējot var teikt, ka Ingunas sirdī pietika vietas visai Latvijai.

Skumstam kopā ar Ingunas piederīgajiem un talanta cienītājiem, aizvadot mūžībā ne tikai izcilu rakstnieci, bet arī sirsnīgu un dāsnu cilvēku, patiesu savas valsts patrioti un uzticamu draugu."
Latviešu valodas un literatūras redakcijas vadītāja Bārbala Simsone

Iesaki draugiem