"Saules sargātāja", LSM.lv, Aija Bremšmite

2023-12-28

Norvēģu autores Majas Lundes stāsts "Saules sargātāja" vispirms aizraus elpu ar neticami skaistajām mākslinieces Līsas Aisatū ilustrācijām. Tajās atdzīvojas grāmatu tēlu sejas, tām gribas pieskarties un pirkstu galos sajust saules siltumu, skumjas un ilgas.

Lasīšana vasarā iet roku rokā ar dzīves baudīšanu. Vai to darāt pie jūras vai kafejnīcas vasaras terasē, šiem mirkļiem piederīga ir arī grāmata. Vērts ieskatīties arī bērnu grāmatu jaunumu plauktā – kas zina, varbūt tieši te atradīsiet savas vasaras īsto grāmatu. Tādai noteikti jābūt, jo lappuses, tāpat kā āda, prot uzsūkt ne tikai saules starus, bet arī siltākās vasaras atmiņas.

Tiem, kam mājās mazie lasītāji, vasara bez obligātās vai, kā pieņemts to saukt šodien, ieteicamās literatūras nav iedomājama. Senos laikos pēdējā skolas dienā mājās nesām garumgarus grāmatu sarakstus, un tajos iekļautās grāmatas noteikti savos skolas gados bija lasījuši arī mūsu vecāki. Mūsdienās bērnu literatūra ir tik dažāda, un tajā ikviens var atrast grāmatu, kas radīs vasaras un piedzīvojuma sajūtu. Īstai vasaras grāmatai nav jābūt kādos īpašos sarakstos, tai nav jābūt arī kādai no šīm trim rakstā minētajām. Galvenais – just sauli un lasīšanas prieku ik lappusē. Arī vecākiem.

Maja Lunde "Saules sargātāja"
("Zvaigzne ABC", Līsa Aisatū, tulkojusi Dace Deniņa)

Norvēģu autores Majas Lundes stāsts "Saules sargātāja" vispirms aizraus elpu ar neticami skaistajām mākslinieces Līsas Aisatū ilustrācijām. Tajās atdzīvojas grāmatu tēlu sejas, tām gribas pieskarties un pirkstu galos sajust saules siltumu, skumjas un ilgas. "Saules sargātāja" ir piedzīvojumu stāsts par kādu pilsētiņu, kura gadiem nav redzējusi un sajutusi sauli. Tam, kāpēc saule pazudusi, ir savi iemesli, bet skaidrs ir viens – saule jāatgūst. Bērni dodas tās atbrīvošanas piedzīvojumā, taču tas sev līdzi nes citus izaicinājumus. Izrādās, saule sev līdzi nes arī iznīcību, ne tikai ziedoni un zaļumu. Metaforiski šis stāsts liek domāt par dzīves un dabas cikliskumu, par to, cik svarīgi ir ļaut dabai būt un nepretoties tai, tāpat "Saules sargātāja" aicina domāt arī par dusmām un aizvainojumu, kas var sagandēt dzīves, un par piedošanu, kas spēj atjaunot kā pirmie pavasara saules stari.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem