Ance Šternberga: Mihails Ingerleibs "Parazītu izdzīšana"

2015-01-19

Kā jau katram veselīga dzīvesveida sludinātājam, pētniekam un izzinātājam jaunas grāmatas par veselību un kā to uzturēt kārtībā ir jauns piedzīvojums, jauna pārbaudījums un iespējams- jaunas zināšanas. Manās rokās nonāca Zvaigznes ABC grāmata par parazītiem un to veiksmīgu apkarošanu . Šajā rakstā uzzini manas domas par grāmatu, tajā piedāvāto informāciju un noderīgumu!

Pirmais iespaids, lasot šo grāmatu, lika mulsumā saraukt pieri. Šķita, ka autors palaidis garām visu mikrobiologa Luija Pastēra (1822-1895) atzīšanos, ka "Bernardam bija taisnība. Baktērijas nav nekas. Augsne- ir viss." Kaut arī Luijs Pastērs visu savu dzīvi kaislīgi atbalstīja mikrobu teoriju, un to, ka pie visām slimībām vainojamie tieši šie nerātnie organismi, uz savas nāves gultas viņš atzina savu kļūdu- mikrobi (tajā skaitā parazīti) mūs ietekmēs tikai tad, ja mūsu iekšējā vide to atļaus, ja atļaus tiem plaukt un zelt un radīs slimību.

Būtībā tas nozīmē to, ka slimība nesākas ar mikrobiem un baktērijām vai parazītiem. Slimība sākas brīdī, kad mūsu organisms ir izgājis no līdzsvara, novājinot savu iekšējo vidi, un atļaujot šiem nelabvēļiem vairoties un radīt visus pārējos simptomus. Šo būtisko momentu autors visu grāmatas pirmo daļu nepiemin, taču nedaudz šai idejai pieskaras pašā grāmatas izskaņā, kurā tiek runāts par citiem, sabiedrības un emocionālajiem, parazītiem, kas, manuprāt, vispār "lec" ārā no konteksta.

Katrā ziņā man likās, ka grāmata savā vērtībā aug pakāpeniski- no sākuma mazliet garlaikojot, un uz beigām piedāvājot interesantus risinājumus un idejas. Man patika arī piedāvātās analoģijas no Svētajiem rakstiem, kā tie izskaidro parazītu problemātiku jau senā pagātnē.

Grāmata man bija liels pārbaudījums, un jāatzīst, ka diezgan daudz ko no teksta es izlaidu tieši aprakstošās daļas dēļ. "Parazītu izdzīšana" ne vien runā par metodēm, kā apkarot parazītus, bet sīki un smalki paskaidro katra parazīta uzbūvi un funkcijām, kuras tiek veiktas mūsu organismos. Tā kā neesmu vēl pārvarējusi savas lielākās bailes, kas ir tārpi un parazīti, psiholoģiski šīs nodaļas bija mana mēraukla izaugsmei šajā lauciņā.

Grāmatā iekļautie testi ir ļoti vispārināti, es teiktu, ka drošāk ir nodot analīzes un pārbaudīt, kā tad tur īsti ir ar tiem parazītiem, jo grāmatā piedāvātie simptomi noteikti nav ekskluzīvi tikai parazītu invāzijai (ko gan autors arī uzsver!). Negribētu, lai kāds, izlasot šo grāmatu, kristu panikā, jo testā atklājās, ka visi simptomi "sakrīt". Tāpat arī grāmata varētu iebiedēt kādu, kas ir ļoti jūtīgs, atstājot iemeslu mazgāt rokas neadekvāti bieži un uz sejas likt aizsargmasku, ja nu gadījumā gadās ieelpot kaut ko, kas varētu izaugt par tārpu zarnu traktā.

Nelikās saistoši arī tas, ka parazītu apkarošanai tiek piedāvāti medikamenti, taču vēlāk atklājās, ka grāmatas beigās ir vesela nodaļa ar dabīgiem līdzekļiem, kurus katrs var viegli pagatavot mājas apstākļos. Tas noteikti ir ļoti noderīgi!

Kopumā grāmata ir ļoti informatīva, un noteikti var uzzināt ļoti detalizēti par katru parazītu sugu, tās ietekmi uz organismu un simptomiem. Viennozīmīgi parazīti var būt cēlonis ļoti daudz saslimšanām un šī grāmata vērš uzmanību uz to, par ko ikdienā ir tik viegli aizmirst.

Ance Šternberga, topivesels.lv, 19.01.2015.