Lāsma Markeviča: Rišela Mīda "Vampīru akadēmija, 2. Salnas skartie"

2012-06-13

„Salnas skartie” ir otrā grāmata „Vampīru akadēmijas” sērijā, kas seko līdzi vampīrei un topošajai sardzei Rozei Hetavejai, viņas mīlas nedienām, kā arī labākajai draudzenei Lisai Dragomirai.

Sērijas otrajā grāmatā pēc vairāku Moroi vampīru karalisko ģimeņu slepkavībām vampīru pasaule dreb bailēs no ļauno, nemirstīgo vampīru Strigoi nākamā uzbrukuma. Tādēļ arī Svētā Vladimira akadēmijas audzēkņiem un viņu vecākiem, kuri atbraukuši paviesoties ziemas brīvdienās pie savām atvasēm, nākas doties uz kalnu kūrortu Aidaho. Bet Rozes Hetavejas dzīvē arī bez apkārt klejojošiem, asins kāriem Strigoi netrūkst problēmu – pievilcīgais skolotājs Dimitrijs, pret kuru viņa jūt ko vairāk nekā pienāktos, draugs Meisons, kurš vēlas būt kas vairāk kā tikai draugs, tad vēl šis sasodītais Adrians Ivaškovs, turklāt akadēmijā ieradusies arī pašas māte!

Salīdzinot ar „Vampīru akadēmiju”, sērijas pirmo grāmatu, „Salnas skartie” lika man vilties, jo lielākā daļa no grāmatas man šķita kā viduvējs skolas romāns. Būtībā tas daļēji tāds arī ir, bet, vai skolēniem-vampīriem to nevajadzētu kaut tikai mazliet atsvaidzināt? Brīžiem Rozes mīlas drāma (mīl Dimitriju, bet nevar būt kopā, tāpēc izlīdzas ar Meisonu, un vēl pa vidu maisās Adrians, kuram kaut kāda iemesla dēļ ir slikta slava) mani garlaikoja un dažkārt tā vien gribējās Rozei uzbļaut, lai vienreiz beidz ar savu neizlēmību sāpināt sevi un citus. Bezjēdzīga spēlēšanās ar jūtām dara mani traku, pat ja tas ir rakstnieka darbs spēlēties ar jūtām - kā varoņa, tā arī lasītāja.

Toties man ļoti patika nobeigums, kas vietām tik tiešām lika uz sekundi apstāties sirdij, jo kaut ko tādu es tiešām neparedzēju. Viena no manām vājībām vispār ir asiņaini un traģiski nobeigumi.

Bet „Salnas skartie” neatturēs mani lasīt arī pārējās sērijas grāmatas, jo Rišelas Mīdas radītā vampīru pasaule ir tikpat aizraujoša kā varoņi, kas to apdzīvo. „Vampīru akadēmija” tomēr paliek viena no labākajām grāmatām par vampīriem, ko pēdējā laikā esmu lasījusi.

Kam patiks?

  •     Domājams, ka skolas romānu faniem, jo patiesībā „Vampīru akadēmija” tāds daļēji arī ir. Tikai ar parastu skolnieku vietā ir vampīri;
  •     Vampīru faniem;
  •     Rišelas Mīdas faniem. Lai gan no viņas darbiem ir izdotas tikai pirmās divas „Vampīru akadēmijas” grāmatas, domāju, ka arī citas šīs autores grāmatas būtu interesanti izlasīt.

Lāsma Markeviča, http://greeneyesnevertells.jimdo.com, 12.06.2012.

Lasītāju atsauksmes