Hronika: Ellena R. Landara "Digitālo neaizmirstulīšu lauks"

2012-02-23

" Digitālo neaizmirstulīšu lauks" ir pirmais Ellenas R. Landaras   romāns, bet, spriežot pēc šīs grāmatas nobeiguma, būtu jāseko tās turpinājumam.

Romāns aiznes mūs tālā nākotnē - digitālā laikmetā, kur valda pilnīga kontrole un kārtība. Uz japāņu kultūras fona uzbūvēts fantastisks un iespaidīgs nākotnes tēlojums, kur nodevība mijas ar draudzību un mīlestību, sāpes un izmisums - ar prieku un apņemšanos izdzīvot.
Lasot romānu, prātā ataust Manga, kas šim romānam tik ļoti piederas.

Airī ir jauna meitene, kas mierīgi dzīvo parastu un vienmuļu dzīvi. Pasaulē, kurā meitene mitinās, pats svarīgākais ir produktivitāte un ieguldījums sabiedrības labā. Katram cilvēkam tiek aprēķināts lietderības koeficients. Vēl šai pasaulē pastāv bioaparāts - iespējams, ka tā laika ievērojamākais izgudrojums. Tādu ievieto katrā cilvēkā uzreiz pēc dzimšanas. Un veselības uzraudzīšana ir tikai viena no tā daudzajām labajām īpašībām!

Bet vai tiešām tas viss ir tik labi un nevainīgi? Airī atklāj arī šī aparāta ēnas puses, kad priekšnieks meiteni un viņas darba kolēģi Kaoru norīko gaužām neikdienišķā uzdevumā. Un tā sākas Airī bīstamie un tumšie piedzīvojumi.

Meitene nokļūst pagrīdes organizācijā, kas cīnās par taisnību. Tur viņa sastop valdzinošo Renu. Atsvaidzinoši ir tas, ka uz viņu jūtām netiek likts galvenais uzsvars, kā vairumā jauniešu romānu. Nav mežonīgas kaisles. Jūtas dzimst lēnām un dabiski, kas, manuprāt, ir viens no šī romāna plusiem. Tāda patīkama pārmaiņa.

Airī atklāj daudz ko jaunu ne tikai par pasauli, kurā līdz šim ir dzīvojusi, bet arī par sevi. Un šie atklājumi nenes prieku, bet gan skumjas un netaisnības izjūtu. Tiek sagrauta Airī ticība gan pastāvošajai kārtībai, gan vecākiem. Varat minēt, kas ir sāpīgāk!

Kam gan ir iespējams uzticēties pasaulē, kurā valda tik daudz melu? To Airī būs jāatklāj pašai.

Grāmatai dodu 5 tārpus. Lieliska lasāmviela, ko var izlasīt vienā elpas vilcienā.

Hronika, http://vertigagramata.blogspot.com, 22.02.12.

Lasītāju atsauksmes