Daiga Bitena: Linda Nemiera "Septiņi"

2011-03-16

Anotācija: „Cilvēcei ir zināmas vairākas pasaules izcelšanās teorijas – mitoloģiskās, reliģiskās un arī sausi zinātniskās. Tomēr patiesība meklējama kaut kur starp visām. Pasaule tika radīta septiņās dienās, bet vai tās Radītājs bija tikai viens? Un cik dienas un dievi ir nepieciešami, lai to atkal atdotu nebūtībai?

Nele Tarvida, jauna fotogrāfe no Rīgas, atklāj, ka skolas laikā apgūtās zināšanas par cilvēces un pasaules rašanos ir, maigi izsakoties, nedaudz maldinošas. Kopā ar labāko draugu Zigmundu un noslēpumainu sargeņģeli meitene iesaistās bīstamās dievu spēlēs, kurās zaudētāju gaida iznīcība. Neparasti un aizraujoši piedzīvojumi aizved draugus gan kaimiņzemē Igaunijā, gan Eiropas galvaspilsētās Parīzē un Vīnē, gan teiksmainajā Austrumu pērlē Stambulā. Tomēr pasaules likteni izšķirs ne jau dievi…”

Viedoklis
: Jāatzīstas, ka grāmatu " Septiņi" ņēmu rokās ar diezgan lielu skepsi, jo pēdējo gadu laikā reti nācies atrast jauna latviešu autora grāmatu, ko varētu izlasīt ar nezūdošu interesi no viena vāka līdz otram. Tomēr pēc pirmajām lappusēm skepse krietni noplaka dodot priekšroku atzinībai par veiklo un sasitošo, tajā pat laikā vienkāršo valodas lietojumu. Turpmākajās lapās gan izjūtas kļuva dalītas. No vienas puses bija daudz mani, kā lasītāju, traucējošu faktoru. Piemēram, sākumā grūti pierast pie „reālu” mitoloģisku būtņu piesaukšanas, kas tiek personificēti kā ikdienišķi ģimenes cilvēki. Traucē arī izteiktais galvenās varones negatīvisms pret notiekošo – gribot negribot jāvelk paralēles ar visiem labi zināmo „Krēslas” Bellu, kura, līdzīgi kā Nele, ir ļoti paškritiska, nepārliecināta, varētu pat teikt, nedaudz tizla būtne, kas uz citu fona izceļas maz. Tāpat izteikti izsmalcināto romāna varoņu seklā valoda brīžiem vairāk piederētos kādam Holivudas filmā attēlotam ielas bērnu grupējumam ASV galvaspilsētas nomalē („piecel pakaļu” jeb „get your ass” u.tml.).

No otras puses, ar visiem šiem trūkumiem izdodas ātri sadzīvot, pēcāk nododoties pilnvērtīgai grāmatas baudīšanai. Un grāmata IR interesanta. Pat labu liecina arī fakts, ka to izlasīju nieka divos vakaros. Grāmata liek par sevi domāt pat pauzes ieturēšanas laikā. Jaušams, ka autore ir mitoloģijas cienītāja un zinātāja, jo grāmata sniedz nelielu atskatu uz vidusskolas kultūras vēstures stundām. Neteikšu, ka tas ir pasaules „bestselleris”, bet Latvijas jauniešu vidū tai būtu jākļūst populārai. Nebrīnīšos arī, ja „Septiņi” izraisīs plašas diskusijas reliģiozu cilvēku vidū.

Vērtīgs citāts: „Katras cilvēka darbības vai bezdarbības pamatā ir personiskais labums.”

Rezumējums: Samērā veiksmīgs pakaļdarinājums šī brīža pasaulē pirktākajiem fantastikas romāniem ar kinofilmas cienīgu sižetu. Uzskatu, ka grāmatai nebija nobeiguma… Nē, nevis nebija, bet tas mani neapmierināja… Tāpēc atļaušos ticēt, ka būs turpinājums…

Daiga Bitena, jaunietim.lv , 14.03.11.

Lasītāju atsauksmes