Evija Žiba: Stīvens Kings "22.11.1963"

2015-04-21

Līdz šim neesmu lasījusi nevienu Kinga grāmatu, kura man liktu vilties. Varbūt es reizēm viļos Kingā par to, cik nežēlīgi viņš izturas pret grāmatu tēliem, bet no otras puses es viņu par to apbrīnoju. Kings nesaudzē ne labos, ne ļaunos, viņš ir taisnīgs un piešķir katram varonim dzīvi, dodot pašiem iespēju to mainīt. Vismaz man šķiet, ka Kinga varoņi ir dzīvi un paši izvēlas savus liktenīgos dzīves ceļus. Šīs grāmatas galvenajam varonim izvēles iespējas tiek dotas nepārtraukti.

Un tad tauriņš savicināja savus spārnus… Pēc laika viņš to izdarīja atkal un atkal. Tas radīja pamatīgu vētru. Bet tauriņam tika dota otra iespēja.

Šī ir grāmata par otrajām iespējām, par tauriņa efektu un pagātnes mainīšanu. To nu man gribētos jums pateikt, jo šīs varētu būt tās lietas, kas visvairāk ieinteresē ķerties klāt šai grāmatai. Lasot šo grāmatu, vairākiem cilvēkiem sanāca pastāstīt, par ko tā ir. Un vēlāk es sapratu, ka esmu pastāstījusi par daudz. Cilvēkam, kurš „22.11.1963” vēl nav lasījis, neko daudz par to nevajadzētu zināt, pietiktu vien ar tām trīs lietām, ko minēju iepriekš. Un tas taču ir Kings, tā kā varat ticēt, ka grāmata ir laba un laiks, ko patērēsiet tās lasīšanai, tiks lieliski izmantots. Tie, kas gatavojas grāmatu lasīt, var doties meklēt to rokā, bet pārējiem es ļauju lasīt tālāk.

2011. gadā dzīvojošais angļu valodas skolotājs Džeiks Epings kļūst par savdabīga noslēpuma glabātāju. Viņš ir uzzinājis par portālu, caur kuru izejot, iespējams nokļūt nesenā pagātnē – 1958. gadā. Noslēpuma atklājējs uztic Džeikam kādu uzdevumu – nokļūt pagātnē un glābt Džonu Kenediju. Tādā veidā viņš cer izmainīt pasauli un padarīt to labāku, diemžēl pašam nepietika laika to izdarīt, tādēļ tagad uzdevums nonāk Džeika gādībā. Tā kā pirms 50 gadiem ir norisinājušies vairāki notikumi, kurus Džeks gribētu izmainīt, viņš nolemj riskēt un iesaistīties avantūrā. Džeikam vienmēr ir iespēja atgriezties 2011. gadā, un redzēt, kādas sekas pagātnē pastrādātais ir atstājis uz nākotni. Tā nu Džeiks Epings uzsāk dzīvi 1958. gadā kā Džordžs Ambersons. Un drīz viņš atklāj, ka viņš ne tikai uzturas pagātnē, bet sāk tajā dzīvot. Vai privātās lietas nenovērsīs Džordža uzmanību no galvenā mērķa? Vai pasaule mainīsies un kļūs labāka?

Beidzot redzu izcilu ideju par ceļošanu laikā. Kings lieliski parāda to, ka ceļošana laikā atstāj sekas uz tagadni, un to, cik grūti ir izmainīt pagātni. Pagātni ir grūti apmānīt, tā cīnās pretī, un, jo svarīgāks ir maināmais notikums, jo smagāka vētra tiek izraisīta. Apakšā visam stāstam ir arī vēsturiskais vēstījums. Skaisti jau bija tie sešdesmitie gadi.. Ēdieni bija gardāki, mašīnas labākas, cenas zemākas, bet zemāka bija arī cilvēka vērtība, sevišķi sieviešu un melnādaino. Tomēr, ja sanāk iedzīvoties tajos laiks, var pienākt brīdis, kad atgriezties tagadnē vairs negribas nemaz.

Vērtējums- 10/10

Evija Žiba, evijaspasaule.wordpress.com, 18.04.2015.