Ruta Zimnoha: Matss Strandbergs, Sāra B. Elfgrēna "Uguns"

2014-03-25

“Uguns” ir abu autoru pirmās grāmatas “Aplis” turpinājums. Izraudzītās ir palikušas tikai piecas un atgriežas ģimnāzijā pēc vasaras brīvlaika. Lai arī meitenes uzveikušas Eliasa un Rebekas slepkavu, briesmas uzglūn vēl arvien. Viņas vēl arvie nav pilnībā vienotas. Tādēļ ļaunajiem spēkiem vieglāk uzveicamas. Turklāt viņām visām ir jāstājas pretī Padomei, kura apsūdz vienu no viņā – Annu Karīnu. Pilsētā plosās pozitīvisma sekta un visa pilsētiņa kļuvusi aizdomīgi pozitīva. Pār lielāko daļu pilsētiās iedzīvotājiem valda kāds neizskaidrojams spēks un meitenes jūt, ka šeit iejaukts dēmonu svētītais. Tikai kurš tas ir? Atbilde rodama tikai grāmatas pēdējās lapaspusēs, turklāt tā ļoti pārsteidz meitenes, sevišķi jau Linneju.

Grāmata ir tikpat aizraujoša, kā pirmā daļa. Autori ļoti prasmīgi parāda gan meiteņu personīgo izaugsmi, gan viņu spēju attīstību, gan jaunas, ciešas draudzības dzimšanu. Notikumi seko notikumiem, padarot grāmatas sižetu ļoti aizraujošu. Beidzot meitenes, visa kā viena ir gatava viena otru aizstāvēt, ziedojot pašas savu dzīvību. Manas simpātijas ieguva pat vissnejaukākā no izraudzītajām. Vislielāko “sāpi” rada fakts, ka tikko sāku pret šo tēlu izjust simpātijas un likās, ka jaunā dāma ir jaunas, labākas dzīves iesākumā, autori viņu nežēlīgi aizraida uz viņpasauli. Godīgi, sadusmojos! Kā var šitā izrīkoties ar lasītāju, kurš tic labajam, lai tak viņai būtu ticis kārotais puisis, bet nekā. Diez vai trešajā daļā mirušie atdzīvosies, kaut arī mirušajai tiek solīts, ka nekas vēl nav beidzies, ka viss tikai vēl būs.

Šajā grāmatā parādās vairākas vīriešu dzimuma raganas, kas lika aizdomāties, kāpēc raganas nevis burvji. Varbūt ne ragana, bet ragans? Hmm, tas tiešām ir interesanti.

Grāmata ir tikpat aizraujoša kā pirmā. Tā fascinē un ievelk sevī, tādēļ nav brīnums, ka tā ir tik populāra. Kā autoriem tas izdodas? To ikvienam būs iespējams noskaidrot 26. martā 18.00 Eiropas Savienības mājā Aspāzijas bulvārī 28, kur ikvienam interesentam būs iespēja tikties ar abiem grāmatu “Aplis” un “Uguns” autoriem klātienē.

Ruta Zimnoha, sienakaudze.lv, 25.03.2014.