Lāsma Gaile: Matss Strandbergs, Sāra B. Elfgrēna "Uguns"

2014-03-12

Engelsforsas ģimnāzijā sācies jauns mācību gads.  Bet skola joprojām  ir ļaunuma vieta, un Izredzēto ceļā aizvien tiek likti šķēršļi. Minu, Vanesai, Īdai, Annai Kārinai un Linnejai jātiek galā ar Padomi, kas ieradusies pilsētā un nemaz nav tādā noskaņojumā, lai draudzētos ar jaunajām raganām. Turklāt ir parādījusies „Pozitīvās Engelsforsas” kustība, kura vēlas likt visiem engelsforsiesiešiem uzlūkot dzīvi vienīgi pozitīvi. Bet vai tikai to?

Cenšoties uzrakstīt par “Uguni”, pārskatīju, ko uzrastīju par triloģijas pirmo grāmatu “Aplis” (fun fact: tieši pirms gada). Jā, autori nav aizrāvušies lasītājam pēc ilgās gaidīšanas atgādināt, kas noticis pirmajā grāmatā. Un varbūt labi, ka tā, jo pēc savas pieredzes spriežot rakstnieki tajā vai nu pārāk aizraujas, vai tāpat piemirst svarīgas detaļas.

Galvenās varones patiesībā ir diezgan klišejiski tipāži, ar kuriem, manuprāt, spētu identificēties katra. „Zubrīte” Minu, dumpiniece Linneja, zvēriņu mīļotāja Anna Kārina, populārā meitene Īda un  neatkarīgā Vanesa (kuru gan man likās pārāk daudzšķautnains tēls, lai mēģinātu to ielikt vienā vienīgā rāmītī). Deru, ka katrs no mums ir pazinis kādu meiteni, ar kuras vārdu varētu aizvietot jebkuru no Izredzētajām. Bet autori ļoti meistarīgi šiem šabloniem iedvesuši dzīvību, tāpēc varones nebūt nešķiet klišejiskas vai kaitinošas. Ir viegli sevi iedomāties viņu vietā vai vismaz saprast.

Pirmajā grāmatā man patika tas, ka tā vairāk koncentrējās tieši uz draudzību. Tas neizpaliek arī turpinājumā, jo meitenēm, lai tiktu galā ar visiem šķēršļiem, ir jāiekāpj vienai otras kurpēs (nē, tā nav metafora). Tomēr man gribējās, lai atkal visai Apokalipses (drīz, drīz, tas sāksies drīz, bet pacietieties) un ikdienas problēmu, kuru spektrs ir gana plašs pats par sevi, bagāžai atkal netiktu likta klāt romantika. Nezinu, kas mani tā sācis tracināt tīņu romancēs, bet tas, ka Strandbergs un Elfgrēna izlēma to iesaistīt, lika man vilties. Manā skatījumā šīs sērijas tomēr centrējās ap domu par draudzību un savstrapēju uzticību, nevis mīlestības cīņu ar aizspriedumiem.

Vērtējums: 4,5/5. Jāpiekrīt kurpjukastei - no “otrās grāmatas lāsta” izdevies izmukt, bet ideāls arī nav.

Lāsma Gaile, greeneyednevertells.wordpress.com, 12.03.2014.