Hronika: Matss Strandbergs, Sāra B. Elfgrēna "Aplis"

2013-06-12

Gribētos apgalvot, ka zviedru rakstnieka M. Strandberga un Sāras B. Elfgrēnas romāns "Aplis" ir kaut kas nebijis un svaigs pēdējā laikā latviski tulkoto fantāzijas grāmatu vidū. Ja lielākajai daļai fantāzijas grāmatu jauniešu problēmas ir kā fons, tad man gribētos apgalvot, ka "Aplī" tās ir izvirzītas priekšplānā, kas spilgti izceļas uz pārdabiskā fona. Tā nav tikai fantāzijas grāmata vien. Tā ir realitāte - skaudra un biedējoša.

Šī grāmata ietriec sejā tās šausmas, nedrošību, apjukumu un izmisumu, kas bieži vien, ja ne vienmēr, nāk līdzi  pusaudžu gadiem. Mēs piedzimstam mazi, nevainīgi un apmierināti ar sevi. Bet tad kādā dienā mēs vairs neesam gana labi sev, pasaulei, dzīvei. Mēs sākam šaubīties par savu ķermeni, izskatu, uzvedību. Tā ir mūžsena tēma, bet katra jaunā paaudze to izdzīvo no jauna.

Romāns seko sešu pilnīgi dažādu meiteņu gaitām, kuras negaidīti tiek ierautas galvu reibinošā pārdabiskā pasaulē, kurā izdzīvot varēs tikai tad, ja viņas iemācīsies sadarboties, kas nebūt nav viegls uzdevums. Atklājas, ka šīs meitenes ir raganas, Izredzētās. Kurš gan nav sapņojis iegūt burvju spējas? Bet vai tas tiešām atvieglo dzīvi? Vai arī ar lielu spēku nāk liela atbildība?

Jā, iespējams, ka ir pārāk daudz šo jauniešu tipāžu (anoreksiķe, izstumtā, zubrila, populārā, bich, alternatīvā) vienuviet, lai tas šķistu dabiski, bet var jau saprast, kāpēc autori izvēlējušies tieši šādu paņēmienu. Grāmata spilgti uzsver to, cik mēs esam dažādi, atšķirīgi. Visi nākam ar savu bagāžu, ar savām maskām.

"Aplis" jūs pārsteigs ar  savu neparasto garšu, ko gribēsies nobaudīt vēl un vēl. Tāpēc ceru, ka arī jūs tāpat kā es pievienosieties tam nepacietīgo pulciņam, kas gaidīt gaidīs grāmatas turpinājumu latviešu valodā.

Noteikti izlasiet šo grāmatu. Grūti iedomāties, ka tā varētu nepatikt!

Nobeigšu ar citātu no kādas filmas.  Tas spilgti raksturo grāmatas auru.

"You know - the name does something to you. It changes who you are, it alters your molecules and one day you wake up and you look in the mirror and you don't recognize yourself anymore, because you believe them." */Bang Bang You're Dead 

*"Zini, - vārds, kaut ko tev nodara. Vārds maina to, kas tu esi, tas izmaina tavas molekulas, un vienu dienu tu pamosties un paskaties spogulī, un vairs neatpazīsti sevi, jo tu sāc viņiem ticēt." (Atvainojos par savu neveiklo tulkojumu, bet domu, cerams, sapratāt!:) )

Hronika, gramatplaukts.lv, 11.06.2013.