Lāsma Markeviča: Patriks Ness "Jautājums un Atbilde"

2013-02-14

Jautājums un atbilde ir amerikāņu rakstnieka Patrika Nesa triloģijas Haosa spēle otrā grāmata. Nesen apgāds Zvaigzne ABC izdeva arī noslēdzošo daļu Briesmoņcilvēki .

„Jautājuma un Atbildes” darbība sākas neilgi pēc Nazis, ko neatlaist beigām. Tods, zēns, kurš izdzīvoja, zēns, kurš nevar nogalināt, nesot uz rokām sašauto Violu, ieradās Patvērumā, bet tur puisi sagaida nepatīkams pārsteigums – izrādās abus jauniešus apsteidzis mērs Prentiss. Viņš arī pārņēmis varu pilsētā, pārsaucis to par Jauno Prentistaunu un iecēlis sevi prezidenta kārtā. Tālāk notikumi risinās gan no Violas, gan no Toda skatupunkta. Abi negribot ir izšķirti un nonākuši katrs savā ierakumu pusē. Viola pie dziedniecēm, kas naktī pārģērbjas par organizācijas Atbilde teroristēm un spridzina ēkas, bet Tods pie mēra Prentisa un viņa atbildes „Atbildei – Jautājuma.

Jāatzīst, ka Nesam padodas veidot ļaunos tēlus un savu tumšo pusi viņš pamanās ieskicēt arī galvenajiem varoņiem. Tāpēc šajā stāstā, manuprāt, tādu izteikto labo un ļauno nav. Ir cilvēki, un tas taču labi zināms, ka lielākā cīņa notiek viņā pašā, dziļi dvēselē. Kā grāmatas lappusēs nebeidz daudzināt: „Mūsu izvēles nosaka, kas mēs esam.”

Tieši tāpēc ir grūti izvēlēties, kuru pusi atbalstīt. Vai Atbildi, kura it kā cīnās par brīvību, bet tās pieņemtie lēmumi ne vienmēr ir tie atzīstamākie? Varbūt Jautājumu, kura paņēmieni tiešām ir nežēlīgi, un mēru Prentisu, kurš nudien ir sasodīti valdzinošs ļaunais varonis?

Jā, tieši mērs Prentiss manās acīs izcēlās visvairāk. Nenoliedzami viņš ir gudrs, un tā vien gribas ērtāk iekārtoties krēslā, uzklausīt to, kas viņam sakāms, un censties izprast šo tēlu kā vienādojumu, kas pirmajā acu uzmetienā liekas vienkāršs, bet pēc brīža izrādās visīstākais cietais rieksts. Arī mēra dēls man ļoti patika. Ārēji izskatās kā puisis, kas tvarsta kaķēnus, lai vēlāk tos pamocītu, bet kārtējo reizi teicienam „Neskati vīru pēc cepures!” ir īstā vieta.

Tomēr man šķita, ka arī Jautājumu un atbildi ir piemeklējis nelaimīgais Otrās Grāmatas liktenis, proti, tā nav tik laba kā pirmā. Jā, Ness joprojām risina jautājumus par identitāti un citu cilvēku nozīmi tās veidošanā, bet man likās, ka dziļā doma nogrima darbībā. Tas skrēja tur, šis skrēja te, bumbas sprāgst  bum, bum, bum, kliedzieni, un tā tas, ko Ness caur Todu mēģināja pateikt, manās acīs izšķīda kā cukurs tējā.

Dodu Patrika Nesa Jautājumam un atbildei 4,5 punktus. Tā astīte nost par izšķīdušo domu un visvareno tīņu mīlu, kas jau atkal izglābj pasauli.

Lāsma Markeviča, http://greeneyednevertells.wordpress.com, 14.02.2013.

Lasītāju atsauksmes