Dainis Gžibovskis: Patriks Ness "Briesmoņcilvēki"

2013-01-22

Ar triloģijām bieži vien ir tā, ka noslēdzošā grāmata ir visvājākā, bet ir arī reti izņēmumi, kad triloģijas noslēgums ir īsta eksplozija. Centos noskaidrot – vai Patrika Nesa radītās Haosa triloģijas noslēdzošā grāmata “ Briesmoņcilvēki ” ir triumfs vai izgāzšanās.

Ir sācies karš, kurā iesaistītas trīs karotāju puses – Jautājums, Atbilde un ēnkāji un ir pavisam skaidrs, ka būs milzīga asinspirts, kurā bez upuriem neiztiks. Uz planētas valda totāls haoss un vairs nav tālu tā diena, kad ieradīsies jauni ieceļotāji – vai viņiem nāksies redzēt harmonisku vai kara izpostītu planētu?! Varbūt ne vienu, ne otru…

Mani vienmēr mulsinājis tas, ka Haosa triloģijas grāmatas tiek pieskaitītas bērnu un jauniešu literatūrai, jo Patriks Ness raksta par karu, turklāt diezgan nežēlīgi, atklāti un bez jebkādas liekuļošanas, tāpēc šo triloģiju būtu grūti nosaukt par bērniem domātu. Triloģijas noslēdzošā grāmata “Briesmoņcilvēki” ir meistarīgi uzrakstīts fantastikas žanra darbs, kas izstaro gudrību un dziļu izpratni par karu un tā sekām.

Ļoti patīk tas, ka Patriks Ness varoņus nav sadalījis labajos un sliktajos – tas ir būtiski, ja tiek rakstīts par karu. Bieži nācies lasīt grāmatas, kurās manāma autora melnbaltā domāšana un tieksme attaisnot kādas karojošās puses veiktās slepkavības – parasti tas mani kaitina. “Briesmoņcilvēki” lieliski pierāda to, ka karā nav labo un slikto – katra slepkavība cilvēku padara par briesmoni un uz mūžu apzīmogo viņa rokas ar asinīm.

81. lappusē ir kāds citāts, kurš man šķita patiešām spēcīgs – spēcīgākais no visas triloģijas:

Viņš ir sliktāks par tiem citiem, es atbildu. Viņš ir vissliktākais no visiem.

Jo –

Jo viņš zināja, ka rīkojas nepareizi. Viņš izjuta sāpes –

Bet viņš neko nedarīja, lai notiekošo mainītu, parāda Debesis.

Pārējie ir tikpat vērti, cik dzīvnieki, es parādu, bet tas, kurš zina, ka tā rīkoties ir slikti, tomēr tik un tā neko nedara, ir pats ļaunuma iemiesojums.

Un vēl kāds citāts par to, kas veido cilvēku:

     – Mūsu nodomi nav svarīgi, Tod. Nozīme ir tikai darbiem.

Romāns lieliski atklāj cilvēku raksturus un to, kādu ietekmi karš atstāj uz cilvēkiem, kā tas maina un pārveido viņus. “Briesmoņcilvēki” atstāj vielu pārdomām un vismaz uz mirkli liek paraudzīties uz karu mazliet savādāk.

“Briesmoņcilvēki” ir labākā Haosa triloģijas grāmata – tā patiešām ir īsts Patrika Nesa triumfs.

VĒRTĒJUMS: 8,5/10

Dainis Gžibovskis, http://dgpyfrom.wordpress.com, 22.01.2013.

Lasītāju atsauksmes