Hronika: Kasandra Klēra "Pelnu pilsēta"

2012-08-20

Kasandras Klēras "Pelnu pilsēta " ir sērijas " The Mortal instruments" otrā grāmata. (Par pirmo daļu "Kaulu pilsēta" varat lasīt šeit)

"Pelnu pilsēta" neliek vilties. Tā ir aizraujoša, spraiga un pārsteigumiem pilna lasāmviela. Jūsu interese nemazināsies līdz pat pēdējai lappusei, kas atstās jūs karstās ilgās pēc grāmatas turpinājuma, kas, cerams, nebūs ilgi jāgaida. Arī Klēras humora izjūta šeit uzvirmo visā savā varenībā. Reizēm tikai var apbrīnot autores asprātību un epitetu un metaforu trāpīgumu.

Otrā sērijas grāmata mūs ieved dziļāk Ēnu pasaulē. Mēs iepazīstam to tuvāk ne tikai no gaišās, bet arī no tumšās puses.
Klerijas dzīve nekad vairs nebūs tāda, kā iepriekš. Meiteni moka mulsinošās jūtas pret jauniegūto brāli. Turklāt arī Saimons viņai nav vienaldzīgs. Bet vai Klerija spēs pārvarēt kaisli pret Džeiku un ļauties daudz mērenākajām un vienkāršākajām jūtām pret Saimonu? Kā gan lai izdzēš jūtas, kuras visas pasaules acīs ir amorālas, bet pašam šķiet tik dabiskas un skaistas, lai arī aizliegtas?

Klerijas māte joprojām guļ dziļā miegā kā Ērkšķrozīte, nespējot vai negribot pamosties. Klerijas tēvs ir uzsācis bīstamu plānu, kas draud sagraut pasaules labā un ļaunā līdzsvaru. Vai tas nav par daudz  pusaudzei, kuras dzīve arī bez tā visa būtu sarežģīta?

Mīlestība, ilgas, bezspēcība, nodevība, kauns - visas šīs jūtas nāk pār Klerijas galvu kā viesulis, padarot viņas pasauli un dzīvi haotisku, grūtu un mulsinošu.

"Pelnu pilsēta" mums atgādina par neizbēgamo - bērniem jāmaksā par savu vecāku kļūdām un noziegumiem. Šī tēma ir veca kā pasaule, bet tas nebūt nenozīmē, ka tā ir mazāk svarīga.

Hronika, www.gramatplaukts.lv, 19.08.2012.

Lasītāju atsauksmes