Hronika: Izabella Abedi "Čuksti"

2012-08-20

Izabella Abedi ir bērnu un jauniešu grāmatu autore. Romāns "Čuksti" ir paredzēts jauniešiem, bet, nenoliedzami, šī grāmata liksies interesanta jebkura vecuma lasītājam.

Pirmais, kas mani uzrunāja, paņemot rokās Izabellas Abedi grāmatu, bija vāka noformējums, kas ir izdevies nepārspējams. Man vienkārši vajadzēja izlasīt grāmatu ar tik neparastu, pat nedaudz biedējošu attēlu. Arī grāmatas apraksts šķita visnotaļ daudzsološs, tāpēc ķēros tik klāt.

Romāna galvenajai varonei Noai ir 16 gadi. Viņai piespiedu kārtā nākas pavadīt vasaru ar māti un ģimenes draugu, kādā nomaļā lauku ciematiņā. Noas māte, ekscentriska aktrise, kas pieradusi pie cilvēku uzmanības, noīrē šai ciematā māju. Māju, kurai ir pašai savs noslēpums. Māju, kuru Noa nodēvēs par "Čukstiem".

Noa nejauši atklāj, ka ar šo māju saistās kāds noslēpums, par kuru neviens no ciematniekiem nevēlas runāt. Kas gan tas varētu būt? Ziņkārības un apņēmības dzīta Noa uzjunda senos pagātnes rēgus, kas lēnām un pamazām atklāj šausminošo patiesību - šai mājā ir notikusi slepkavība! Un pamazām sāk izskatīties, ka vēsture varētu atkārtoties.

"Čuksti" acu priekšā uzbūra meistarīgu šausmu filmu. Un es šeit nerunāju par tām briesmīgajām slepkavnieku filmām, kur tiek vardarbīgi galināti cilvēki viens pēc otra. Šī grāmata man atgādināja 2001. gada filmu ar Nikolu Kidmenu galvenajā lomā "Citi" (The Others). Iespējams, ka šausmas nav īstais vārds, lai šo grāmatu raksturotu. Tas ir trilleris, sava veida detektīvs, pilns mistikas un noslēpumu. Spriedze romānā aug ar katru pāršķirto lappusi, kulmināciju sasniedzot vien pašās beigās. Šo grāmatu lasot jums būs jāaizmirst par tik dārgajām miega stundām, jo pārtraukt lasīt ir teju neiespējami. Mierinājums ir vienīgi tajā, ka grāmata izlasāma nakts laikā.

Uz mistiskā, šausminošā,  detektīvromāna cienīgā fona tiek izspēlētas visnotaļ nopietnas tēmas, ar kurām saskaras lielākā daļa, ja ne pilnīgi visi jaunieši. Romānu caurvij nopietns vēstījums par cilvēku savstarpējām attiecībām - gan mātes un meitas, gan zēnu un meiteņu. Vēstījums par to, kā reizēm bērniem jāuzņemas pieaugušo loma, jo vecāki atsakās pieaugt, vai vismaz aptvert, ka vairs nevar būt bērni.

Grāmatai dodu 5 tārpus par meistarīgi savīto intrigu!

Hronika, www.gramatplaukts.lv, 19.08.2012.

Lasītāju atsauksmes