Apraksts

"Par mīlestību, attiecībām un seksu raksta gandrīz visi. Vai varat iedomāties kādu no glancētajiem “dzīves stila” žurnāliem, kas uzdrīkstētos šīs tēmas ignorēt? Šķiet, ka visam sen jābūt skaidram. Un tomēr – varbūt tieši tāpēc šajā jomā valda ļoti liela neizpratne, daudz muļķību un pārpratumu. Kas ir mūsu attiecības? Ko tās īsti nozīmē? Ko tās varētu nozīmēt? Tie šķiet muļķīgi jautājumi pirmajā dzīves daļā, jo tad mums viss šķiet pilnīgi skaidrs. Taču tad, kad esam izgājuši cauri vairākiem pieredzes lokiem, krituši, sasitušies un varbūt nedaudz pamodušies dzīves sarežģītībai vai... vienkāršībai, tā vairs nedomājam.
Gadu gaitā esmu sapratis, ka attiecības ir daudz plašāks un sarežģītāks esības apgabals, nekā gribētos teologiem, psihologiem, biologiem un pašiem attiecību partneriem.
Lai godīgi un jēgpilni risinātu attiecību jautājumus, mūsdienās nepieciešama iekļaujoša, integrāla pieeja. Mēs – dažādu jomu labāki vai sliktāki profesionāļi − varam ietiepīgi palikt tikai pie savām pieejām, taču tad var gadīties, ka mūsu padomi drīz vairs nevienam nebūs vajadzīgi. Un nevis tāpēc, ka cilvēki būtu kļuvuši stulbi un aprobežoti, bet tāpēc, ka viņi nereti jūt – mūsu ieskati ir vienpusīgi, tajos nav iekļauti visi aspekti, līdz ar to tie traucē saredzēt kopīgo dzīves bildi. Ja sniedzam labi gribētas, bet vienpusīgas atbildes, tām parasti ir blaknes, kuras vienā jomā palīdz, taču vienlaikus kādā citā jomā var situāciju vēl vairāk sarežģīt." Juris Rubenis

*

Angļu dzejnieks Džons Donns sacījis: “Mēs divi, būdami viens! “ Es domāju, ka Juris Rubenis grāmatā saka to pašu, sacerot mūziku sievietes un vīrieša dejai. Šī deja ir daudz lielāka par vienkāršu saderību vai pat seksuālajām saitēm. Tā atspoguļo Visuma dzīvības deju. Mēs visi tiekam veidoti un pārveidoti aizvien aicinošajā un aizvien biedējošajā intīmo attiecību pasaulē.
Ričards Rors, OFM Aktīvās darbības un kontemplācijas centrs, Albukērka, ASV

*

Jebkuras dziļas attiecības prasa no mums darbu mūža garumā. Ja šis darbs netiek paveikts, attiecības kļūst virspusējas vai galu galā beidzas. Juris Rubenis parāda, kā nezaudēt drosmi pacietīgā savstarpējo attiecību darbā. Varu tikai ieteikt izlasīt šo grāmatu.
Niklauss Brančens, SJ Lasāla Institūts, Edlibaha, Šveice

*

Viena no Latvijā visvairāk respektētā teologa Dr.theol. Jura Rubeņa jaunākā grāmata pārsteidz ar Cilvēka unikālās dabas tvēruma plašumu un šī paša Cilvēka dabas izpratnes dziļumu. Jau kopš
Trešās atmodas laika mēs ar lielu uzmanību ieklausāmies Jura Rubeņa vārdos, lai skaidrāk izprastu savu vietu uz Zemes un savu lomu mūsu visu kopīgi veidotās sabiedrības mūžā. Un nekļūdāmies arī šoreiz, jo uzskatos nobrieduša teologa, zinātnieka, literāta un vieda skolotāja skats redz nekļūdīgi. Viņa prāts dialogā ar sirdi spēj atrast īsāko un tādēļ visticamāko ceļu uz mūsu sirdīm. Tāpēc grāmata rosina domāt par to, ko Cilvēks var sniegt Cilvēkam, draugs ─ draugam, vīrietis – sievietei un sieviete ─ vīrietim.
Ojārs Spārītis, LMA profesors

Iesaki draugiem