Mazā Parīzes virtuve

2013-08-01

Kāda tad ir tā izslavētā un izsmalcinātā franču virtuve? Izrādās, īsts franču ēdiens nav tikai tas, ko var nogaršot dārgos restorānos, – ar Reičelas Kū palīdzību jūs arī savā mājas virtuvē varat ienest nedaudz Francijas!

Ikdienas ēdieni, tādi kā krēmīgais kartupeļu sacepums vai siera ligzdiņas, leģendārie, Marsela Prusta daiļrunīgi aprakstītie “madlēnas” cepumiņi, siera suflē, brilē krēms, gailis vīnā uz iesma, Burgundijas vīnā sautēta vēršgaļa, Provansas dārzeņu sautējums (tas, ko franciski sauc par ratatouille), dažādi tartari, mērču receptes kopā ar izsmeļošām gatavošanas pamācībām – mmm, viss ir kārdinošs un rosina apetīti!

Divriņķu plīts un mazā cepeškrāsns nelielā dzīvoklītī Parīzē ir vieta, kur Reičela Kū pagatavojusi ikvienu no grāmatā aprakstītajiem (un nofotografētajiem) ēdieniem, tāpēc varat būt droši, ka katrā virtuvē šo ēdienu gatavošana izvērtīsies priecīgā atklāsmē, ja vien rūpīgi soli pa solim sekosiet Reičekas Kū norādēm.

“Mazā Parīzes virtuve” ir vienlaikus krāšņa (brīnišķīgas ilustrācijas un labs papīrs!) un praktiska grāmata, kurā ievietotās receptes ir vienkārši pagatavojamas, turklāt autore dalās dažādos mazos knifiņos, izstāsta, kuras ēdiena variācijas pati izmēģinājusi, un reizēm piedāvā kāda ēdiena vasaras un ziemas variantu vai pat rosina izmēģināt kādu klasisku ēdienu un nākamajā reizē pamēģināt to pagatavot, mazliet variējot sastāvdaļas.

Arī stāsts par to, kā Reičela Kū pati nonāca līdz franču virtuvei, ir ievērības cienīgs. Anglijā dzimušās Reičelas tēvs ir ķīnietis no Malaizijas, bet māte – austriete, līdz ar to dažādu virtuves tradīciju mijiedarbība un saplūsme Reičelai pazīstama kopš bērnības. Pabeigusi Londonas Mākslas un dizaina koledžu, Reičela Kū nolemj izglītoties mazliet citā jomā un dodas uz Parīzi, uz slaveno Le Cordon Bleu kulinārijas skolu, kur apgūst konditorejas mākslu. Pēc konditores diploma iegūšanas viņa strādā nelielā Parīzes pavārgrāmatu veikalā-studijā, kur gatavo uzkodas un saldumus pasākumiem. Apgūstot franču pavārmākslu, Reičela Kū atklāj, ka smalkie ēdieni patiesībā ir gana vienkārši pagatavojami un izplatītie mīti par franču virtuves sarežģītību drīzāk cēlušies no tā, ka arvien mazāk cilvēku ēdienu gatavo mājās. Izmēģinot recepti pēc receptes, kaislība uz franču virtuvi kļūst arvien dziļāka un Reičela Kū pamazām apgūst arī citus franču virtuves ēdienus, līdz ēst gatavošana pamazām pārņem visu viņas laiku, un pašlaik viņa vada BBC kulinārijas šovu, kā arī ir trīs interesantu grāmatu autore.

Iesaki draugiem