Leģendārais Grāmatbuss atvadās!

2013-01-30

Apgāda Zvaigzne ABC leģendārais Grāmatbuss, kurš 11 gadus ceļoja pa visiem Latvijas novadiem, piegādājot grāmatas arī vietās, kur grāmatu veikalu vairs nav vai pat nekad nav bijis, vakar beidza savas gaitas.

Apgāda Zvaigzne ABC leģendārais Grāmatbuss, kurš 11 gadus ceļoja pa visiem Latvijas novadiem, piegādājot grāmatas arī vietās, kur grāmatu veikalu vairs nav vai pat nekad nav bijis, vakar beidza savas gaitas.

  

Vija Kilbloka, Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja: “Likās, ka cilvēkiem tas ir vajadzīgs, un mēs braucām. Šo gadu laikā Grāmatbuss bija kļuvis par tādu kā simbolu, piedalījies izbraukumos, lauku bibliotekāru atbalsta saietos. Iekāpjot Grāmatbusā, bija sajūta kā kuģī, pamats zem kājām mazliet šūpojās. Taču busa varenie izmēri ļāva mums visur nogādāt gandrīz visas piedāvājumā esošās grāmatas, un cilvēki to novērtēja.”

Ligija Purgaile, tirdzniecības daļas vadītāja: “Šis ir smags brīdis, jo Grāmatbuss deva mums iespēju ar grāmatām nokļūt visattālākajos lauku novados. Anita, Rūta, Silvija un Aivars strādāja no sirds un cilvēki priecājās, busu sagaidot. Šobrīd mums ir veikali teju katrā novadā, tālab Grāmatbusa laiks ir beidzies, aizejot vēsturē.”

Anita Rimša, ilggadēja Grāmatbusa darbiniece:“Pirmajos darba gados mums pat bija Latvijas karte, kurā ar karodziņiem atzīmējām vietas, kur esam bijuši, bet, cik atceros, vismaz reizi ir apmeklēts katrs novads un pagasts. Mēs bijām vienmēr gaidīti, grāmatas tika kāri lasītas, un mums pat bija savi pastāvīgie klienti, kas ieradās katru reizi, – Ventspilī, Daugavpilī, Liepājā un citur. Grāmatbuss ir pabijis arī Rīgā, Ķīpsalas grāmatu izstādēs, gozējies pie Kongresu nama un godam nokalpojis savu mūžu! Tagad tā ir tikai tukša čaula, apvāciņš, jo pats svarīgākais –  grāmatas – no busa ir izņemtas.”

cetri_500.jpg - 77.67 KB

Elmārs Lācis, administratīvais direktors: “Šobrīd, pateicoties valdības politikai, laukos vairs nav cilvēku, tāpēc mums Grāmatbuss ir jāpārdod. Cik mēs bijām priecīgi dienā, kad Liepājas ostā Grāmatbusu saņēmām un sākām šos izbraukumus! Arī šodien tas nav vienkārši metāla gabals. Tā ir mašīna, kas mums ir kalpojusi, kas mums ir strādājusi.”

Pirms Grāmatbuss devās ceļā pie jaunajiem saimniekiem, kur visticamāk noderēs kā rezerves daļu avots, pastāvīgie Grāmatbusa darbinieki Anita, Rūta, Silvija un Aivars dalījās stāstos par to, kādi piedzīvojumi reizēm gadījušies tālajos ceļos. Reiz, Aivaram straujāk bremzējot, kases aparāts aizlidojis pa gaisu un sadalījies sastāvdaļās – nauda pašķīdusi uz visām pusēm, čeku rullītis izritinājies. Taču braucēji salikuši visu atpakaļ, un, ko domājies, tas kases aparāts, pēc šaušalīgā lidojuma un trieciena savākts kopā, nostrādājis vēl ilgi! 

Iespējams, vēl daudzus gadus pa Latvijas ceļiem brauks arī varenais Volvo milzis Grāmatbuss, tikai nu jau bez grāmatām. Bet grāmatmīļus aicinām uz Zvaigznes grāmatnīcām – lai gan bez riteņiem, tās ir atvērtas teju katrā Latvijas novadā!

kopbilde_500.jpg - 86.71 KB

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem