Dita Lase: Klēra Pola, Eriks Treijē "200 prasmes, bez kurām neiztikt virtuvē"

2015-01-06

Manuprāt, šī nav grāmata pilnīgiem iesācējiem. Ja jūs ne reizi neesat cepuši kūku, turējuši rokās kalmāru vai putojuši putukrējumu, nez vai ar šiem aprakstiem un bildītēm būs diezgan, lai saprastu - kas un kā. Toties - ja esat jau konkrēto darbību mēģinājuši - tad šajā grāmatā jūs gaida zelta atradnes. Tad beidzot spēsiet aptvert, ko tieši darījāt nepareizi, un kā to turpmāk darīt pienācīgi. Vēl pāris neveiksmju trenējoties, un - kļūsiet meistars.

Es pati daudz ko izlasīju ar mazliet snobisku iedomību - tā, šo es daru savādāk, tam ir vēl tāds un šitāds veids, kā to ērtāk izdarīt u.tml. Bet arī dažas jaunas idejas ieliku savā iemaņu krātuvītē - piemēram, cepampapīra ieklāšanas ideja kvadrātveida veidnei man dikti patika (protams - visticamāk, visi to paņēmienu zina. Visi, izņemot (līdz šim) mani.) Visur, kur pieminētas praktiskas nianses un knifiņi, jutu sirdī ieplūstam pateicību - piemēram, par filo mīklas ietīšanu dvielī, lai tā sagatavošanas procesā neizžūst, un tagad sapratu arī - kāpēc kuskuss man reizēm kļuva ciets, lai arī gatavoju it kā pareizi.

Grāmata tāda mazliet neviendabīga. Vietām apraksti un ilustrācijas ļoti detalizētas - piemēram, avokado apstrādes aprakstam aplaudēju, kājās stāvot. Kamēr ķemmīšgliemenēm nav pat bildes, kā tās izskatās, nerunājot jau par apstrādes procesa attēlošanu. Vietām apraksti no sērijas - "uzzīmējiet divus apļus, un tad pabeidziet pūces zīmēšanu", piemēram - par kūkas pārklāšanu ar krēmu. "Atlikušo krēma daudzumu ar dekorējamo lāpstiņu uzklāj uz kūkas malām" - nu...labi. Pabeidzam pūces zīmēšanu. :) Vai arī - "izmantojot dekorējamo lāpstiņu, varat izveidot mīkstas krēma galotnītes". Kas tieši ar to kūkas lāpstiņu jādara, varu saderēt - netop skaidrs arī no bildes, kurā redzama kūka un lāpstiņa. Ja zināt, ka ar lāpstiņu jāpieskaras krēmam un tad tā jāparauj uz augšu - izveidosies galotnīte - tad apraksts lieks. Ja nezināt - bezjēdzīgs.

Šur tur kļūdas. Ja paņemsiet 2 1/2 daļas rīsu un 1 daļu ūdens, jums ies līdzīgi kā Alfonam Trīcvaidziņam, vārot pionieru nometnē makaronus - viņš tos iebēra sausā katlā, dāsni pārkaisot pāri sāli. Ko no pārgājiena atnākušie klasesbiedri dabūja ēst, variet iztēloties. Lai rīsus izvārītu irdeni, pirmkārt, ūdenim jābūt vairāk kā rīsiem, otrkārt - proporcija atkarīga no rīsu šķirnes/veida (parasti 1,5 - 2 reizes vairāk ūdens kā rīsu).

Ļoti noderīgi būtu bijis, ja receptēm (tur, kur ir receptes) it visur būtu minēti izmantoto vielu daudzumi, ne tikai pašas vielas. Vietām gribas, lai pie noformējuma būtu praktiskāk piestrādāts. Piemēram, padomu numuri. Varētu būt bijis punkts aiz tiem, un tie vizuāli skaidrāk atdalīti no padoma virsraksta. Citādi sanāk "68 kaltēti vai pannā grauzdēti rieksti" un "43 karamelizēti sīpoli".

Tomēr kopumā - šī ir vērtīga grāmata. Paldies par sastāvdaļu un terminu vārdnīcu, kā arī parocīgo padomos minēto izejvielu, procesu un recepšu rādītāju grāmatas beigās - gluži kā putukrējuma cepurīte desertam: perfekts grāmatas nobeigums. Paldies par kvalitatīvo iesējumu - cietos vākos, lappuses neizbirs pie pirmās atšķiršanas: grāmata jums uzticīgi kalpos gadiem. Grāmata - teicama dāvana ikvienam ar ēdiena gatavošanu apsēstajam vai no virtuves bailēs trīcošajam - kur pasmelties atbalstu, iedvesmu, iedrošinājumu, pārliecību. Viss izdosies!

Dita Lase, vegus.lv, 06.01.2015.