Sarunas loģiku veido spēles noteikumi (+ foto)

2012-01-10

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesora, filozofijas doktora Edmunda Apsalona grāmatu "Valodas lietojuma loģika". Grāmatas "Valodas lietojuma loģika" atvēršanas svētki notika 12. janvārī Zvaigznes grāmatnīcā Rīgā, Tērbatas ielā 4.

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesora, filozofijas doktora Edmunda Apsalona grāmatu Valodas lietojuma loģika. Grāmatas “Valodas lietojuma loģika” atvēršanas svētki notika 12. janvārī Zvaigznes grāmatnīcā Rīgā, Tērbatas ielā 4.

Darbs ir veidots kā ievads valodas lietojuma loģikā studentiem, kas apgūst kultūras zinātnes un filozofiju, tomēr tā mērķa auditorija ir visi, kuri vēlas ieviest mērķtiecīgu kārtību savās sarunās ar citiem cilvēkiem. Valodai piemītošās loģikas apguve palīdz mums katram uzlabot sarunāšanās mākslu, korektā valodiskā formā izteikt savu viedokli un pamatot to. Zināšanas elementārajā loģikā ļauj mums apzināties tās prasības, kuras pastāv argumentētam valodas lietojumam un no kurām nevaram izvairīties, ja mūsu patiesā vēlme ir saprasties ar citiem cilvēkiem. Dotā grāmata ir uz komunikācijas teoriju balstīts mēģinājums strukturēt un sistemātiski izklāstīt tos svarīgākos loģikas un argumentācijas teorijas jautājumus, kuru pārzināšana atvieglo saprašanos starp cilvēkiem. Autors uzskata, ka gan zinātnē, gan lielākajā daļā sarunu ārpus zinātnes mums visiem ir iespēja rīkoties komunikatīvi – orientējoties uz konsensa sasniegšanu, ka stratēģiska konfrontācija un sava viedokļa uzspiešana citiem cilvēkiem nav vienīgais un efektīvākais sarunu vadīšanas veids. Katras sarunas loģiku un līdz ar to arī – rezultātu vienmēr noteiks tie spēles noteikumi, kurus mēs izvēlēsimies kā sev saistošas prasības.

Grāmata “Valodas lietojuma loģika” ir autora pirmā grāmata latviešu valodā. Vairāki viņa darbi izdoti svešvalodās; promocijas darbs, ar kuru aizstāvēts doktora grāds Brēmenes Universitātē, 2010. gadā tulkots arābu valodā un iznācis Tunisijā. Grāmatas autors sniedz arī konsultācijas un vada mācības Latvijas uzņēmumiem pārdošanas vadības un komunikācijas (sarunu vadīšana, argumentācija un pārliecināšana) jomās.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem