Romānam "Starp pelēkiem toņiem" milzu ievērība Amerikā un Francijā!

2012-01-09

Lietuviešu cilmes amerikāņu rakstniece Rūta Šepetis (Ruta Sepetys), kura pērn viesojās arī Latvijā, ar savu pirmo un pagaidām vienīgo romānu "Starp pelēkiem toņiem" izpelnījusies milzu ievērību. Gan lasītāji, gan kritiķi ir pārliecināti, ka "Starp pelēkiem toņiem" ir pati labākā pērnā gada grāmata!

Lietuviešu cilmes amerikāņu rakstniece Rūta Šepetis (Ruta Sepetys), kura pērn viesojās arī Latvijā, ar savu pirmo un pagaidām vienīgo romānu " Starp pelēkiem toņiem" izpelnījusies milzu ievērību. Gan lasītāji, gan kritiķi ir pārliecināti, ka "Starp pelēkiem toņiem" ir pati labākā pērnā gada grāmata!

"Tikai dažas grāmatas ir skaisti uzrakstītas, vēl mazāk ir to, kas vēl joprojām ir nozīmīgas. R. Šepetis romāns ir gan skaisti uzrakstīts, gan nozīmīgs," raksta The Washington Post. Smeldzīgais stāsts par pusaugu meiteni Līnu un viņas ģimeni, kas padomju represiju laikā tiek izsūtīta uz Sibīriju, šobrīd popularitātes ziņā ASV sacenšas ar "Bada spēļu" triloģiju. Kā atzīst amerikāņu pusaudži, jau "Bada spēles" lasīt ir traki, bet palīdz apziņa, ka varoņu ciešanas ir izdomātas, taču "Starp pelēkiem toņiem" viss ir noticis īstenībā. "Lasīt romānu "Starp pelēkiem toņiem" ir sāpīgi, bet nolikt grāmatu malā nav iespējams, – tik saistoša tā ir!" – sarunā ar autori atzinis kāds amerikāņu koledžas students.

Kritiķi romānu "Starp pelēkiem toņiem" salīdzina ar labākajiem darbiem par holokaustu, atzīmējot, ka tieši šādi, caur literatūru, mazo tautu ciešanas iegūst reālu cilvēku apveidus, izraisa interesi, līdzpārdzīvojumu un izpratni par Baltijas valstu likteņiem pēc Otrā pasaules kara. Raits stāstījums, patiesi fakti un dziļa sirsnība pret saviem varoņiem padarījuši Rūtas Šepetis romānu par lielisku lasāmvielu visu vecumu cilvēkiem.
betweenshadesofgraynytimes_450.jpg - 61.86 KB
2011. gadā romāns "Starp pelēkiem toņiem" ir ieguvis neskaitāmus titulus un apbalvojumus, tostarp:
A “New York Times” Notable Book of 2011,
A “Wall Street Journal” Best Children’s Book of 2011,
A “Publishers Weekly” Best Book of 2011,
The iTunes 2011 Rewind Best Teen Novel,
The #1 Book on the Spring 2011 IndieNext List,
A “School Library” Journal Best Book of 2011,
A “Booklist” Best Book of 2011,
A “Kirkus” Best Book of 2011,
A “St. Louis Post-Dispatch” Best Book of 2011,
A “Columbus” Dispatch Best Book of 2011,
A Finalist for the William C. Morris Award,
A Book of the Month Club Blue Ribbon Selection,
Winner of the Prix-RTL LIRE Award for Best Novel for Young People 2011 in France,
A “New York Times” Bestseller.

Autore priecājas par grāmatas panākumiem un atzīst, ka, lai gan rakstot pat ne mirkli nav domājusi par slavu, šobrīd viņa jūtas gandarīta un laimīga īpaši jau par to, ka pasaule it kā no jauna ierauga Baltijas valstis un tajās notikušo varmācību.

Grāmata "Starp pelēkiem toņiem" brīnišķīgā Silvijas Brices tulkojumā pērnā gada nogalē iznāca arī latviešu valodā. To izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem