Gunars Treimanis. Mistērijas

2011-10-03

Godinot teātra kritiķa, leģendārā 13. rindas, 13. krēsla "iemītnieka" Gunara Treimaņa 80. gadskārtu, Apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā grāmatu "Gunars Treimanis. Mistērijas", ko sastādījuši pazīstamā radiožurnāliste Alda Briede un teātra vēsturnieks Aldis Linē.

Godinot teātra kritiķa, leģendārā 13. rindas, 13. krēsla “iemītnieka” Gunara Treimaņa 80. gadskārtu, Apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā grāmatu Gunars Treimanis. Mistērijas, ko sastādījuši pazīstamā radiožurnāliste Alda Briede un teātra vēsturnieks Aldis Linē.

Par Gunaru Treimani grāmatā rakstījuši un intervijās izteikušies gan teātru, gan Latvijas Radio darbinieki un draugi – viņu vidū Rita Melnace, Lia Guļevska, Gunārs Jākobsons, Māra Zemdega, Dzintra Klētniece, Inga Aizbalte, Aina Baķe un daudzi citi. Grāmatā daudz Gunara Treimaņa monologu. Saturiski grāmatu kopā saista Aldas Briedes esejiskās pārdomas par Gunara Treimaņa personību.

Grāmatā ievietots bagāts un interesants fotogrāfiju un dokumentu kopojums, kas paver lasītājiem saistošas kultūras norišu ainas aizvadītajos gadu desmitos.

Grāmatā atklāti stāstīts par Gunara Treimaņa darba un privāto  dzīvi, par mīlestību uz teātri, par attiecību veidošanos ar daudziem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, par viņa mūžam iemīlējušos sirdi.
Šī grāmata atklāj cilvēku – vienu no mūsu sabiedrības – tiklab ar viņa talantiem, labajām īpašībām, kā arī ar kļūdām un pārdzīvojumiem, dzīves priecīgajiem un skumjajiem brīžiem un brīnišķīgo spēju uz dzīvi un cilvēkiem  skatīties labvēlīgi.

Izsekojot Gunara Treimaņa dzīves gaitām, rodas iespēja palūkoties arī uz pagājušo laiku no viņa dzīvestelpas skatpunkta – amatierteātru un profesionālo teātru, Kultūras ministrijas, Latvijas Radio darbību un visas sabiedrības dzīvi. Dokumentos, fotogrāfijās, rakstos iezīmējas interesanti vēstījumi un fakti par populāriem vai mazāk zināmiem cilvēkiem. Grāmata atsauks atmiņā  tādas personības kā Alfrēdu Amtmani-Briedīti, Almu Ābeli, Žani Katlapu, Jāni Osi, Pēteri Lūci, Ņinu Melbārdi, Alfrēdu Jaunušanu, Vladimiru Kaupužu un daudzus citus, kurus dzīvē sastapis un ar kuriem veidojis attiecības šīs grāmatas varonis Gunars Treimanis – viņam  šoruden (5. oktobrī)  apritētu 80 dzīves gadi.

Grāmatas „Gunars Treimanis. Mistērijas” atvēršanas svētki 2011. gada 5. oktobrī Latvijas Nacionālajā teātrī būs draugu un Apgāda Zvaigzne ABC dāvana Gunaram Treimanim viņa 80. dzimšanas dienā.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem