"Joka pēc Alfabēts" izvērtās par nopietnu notikumu

2010-12-15

Vakar, 14. decembrī, pl. 16:00 D.FAB telpās, Slokas ielā 52d, notika bērnu grāmatas, dziesmas un animācijas filmas "Joka pēc alfabēts" prezentācija un pirmizrāde. Šis komplekts ļauj bērniem vieglā un interesantā veidā apgūt alfabētu, izmantojot visas maņas. Alfabēta mācīšanās kļuvusi par jautru piedzīvojumu ar dažādām krāsām, tēliem, dziedāšanu un dejošanu.

Vakar, 14. decembrī, pl. 16:00 D.FAB telpās, Slokas ielā 52d, notika bērnu grāmatas, dziesmas un animācijas filmas " Joka pēc alfabēts" prezentācija un pirmizrāde. Šis komplekts ļauj bērniem vieglā un interesantā veidā apgūt alfabētu, izmantojot visas maņas. Alfabēta mācīšanās kļuvusi par jautru piedzīvojumu ar dažādām krāsām, tēliem, dziedāšanu un dejošanu.

Unikālais projekts "Joka pēc alfabēts" tapis, sadarbojoties māksliniecei Indrai Sproģei , komponistam Renāram Kauperam , Apgādam ZVAIGZNE ABC un Filmu studijai RIJA .

Viss sākās ar to, ka mazs puika, vārdā Filips, gribēja iemācīties no galvas alfabētu. Taču viņš nezināja, kā tik garu burtu rindu lai iemācās... Tā kā Filipam ļoti labi darbojas redzes atmiņa, viņa labākajai draudzenei Indrai ienāca prātā doma alfabētu uzzīmēt. Iznāca 7 īsi uzzīmēti stāstiņi, kur katrs vārds sākas ar nākamo alfabēta burtu.

Lai tie bērni, kuriem labāk ir attīstīta dzirdes atmiņa, arī varētu viegli iegaumēt alfabētu, Filips sauca palīgā savu draugu Renāru. Un viņš stāstiem vēl pievienoja klāt priecīgu piedziedājumu, sacerēja un kopā ar bērnu vokālo ansambli Nianse iedziedāja dziesmu "Joka pēc alfabēts".

''Nu tā tas joka pēc arī brīnumainā kārtā ir salicies," par projektu stāsta Renārs Kaupers, "Indras dzejolītis bija tik iedvesmojošs, ka es tās pašas dienas vakarā jau tiku pie melodijas un priecīgi satraukts zvanīju viņai un nospēlēju Alfabētu pa telefonu. Un Indra teica: 'super!' Un tālāk jau projekts zibens ātrumā apauga kā sniega bumba veļoties no kalna - multfilma, grāmata, karaoke... Un tagad uz šīs planētas latviešu bērniem ir par vienu alfabēta mācīšanās veidu vairāk! Prieks!"

Grāmatai uz vāka ir zaļa žurka ar apaļu ābolu uz galvas. Pašu pirmo grāmatu atvēra Žurkas lomā iejutusies aktrise Guna Zariņa 14 gadīgā marimbas virtuoza Jāņa Niedras pavadījumā. Uz lielā ksilofona un vēl dažiem ritma instrumentiem viņi abi izspēlēja visas septiņas pasakas.

Grāmatas ilustrācijas visās septiņās varavīksnes krāsās un grāmatas drukāšanas formas no tipogrāfijas skatītāji varēja aplūkot uz elegantā D.fab balkoniņa. Ogļu bunkuros, kas tagad pārbūvēti par stilīgām omulīgām istabiņām, visi pasākuma apmeklētāji divās baltās grāmatiņās varēja ierakstīt savus komentārus par pasākumu, grāmatu un filmu.

Tie mazie skatītāji, kas bija ieradušies uz pasākumu, alfabētu iemācījās jau pirmizrādes laikā. Viņi dziedāja līdzi Renāram Kauperam un vokālajam ansamblim Nianse dziesmas karaokes versijā un priecājās par jautrajiem animācijas filmas personāžiem – ērgli, gliemežu ģimeni, krabi, lāci, mušu, odu, peli, runci, un trusi.

Beidzoties filmai, no astoņmetrīgajiem griestiem nobira 4500 mazmazītiņi baloniņi – tieši tikpat daudz, cik kadru bija animācijas filmā ,,Joka pēc alfabēts,,. Bērni ar lielu sajūsmu uzspridzināja visus balonus. Par baloniem visiem bija prieks, arī Katei, vienai no filmas māksliniecēm, kas savu ar hēliju piepildīto balonu piesēja pie ķīniešu kociņiem saspraustās copes.

Kopā ar pārējiem 17 Rijas māksliniekiem, kas piedalījās tik darbietilpīgajā procesā – animācijas filmas zīmēšanā, viņa bija nozīmējusi Faber Castel krāsu zīmulīšus lāča zobu garumā, kurus grāmatas autore Indra Sproģe kā talismanus bija savērusi savā kaklarotā.

Apaļais ābols Indru bija iedvesmojis 2 lielu gleznu radīšanai. Apaļš kā ābols ir arī mēness. Indra uzgleznoja 2 lielas gleznas, kurās bija ierakstītas pasakas. Gleznas dzimšanu īsā filmiņā bija iemūžinājuši Filips kopā ar savu brāli Jāni. Taču šīs pasakas neviens tā arī neizlasīja, jo Indra to sazāģēja 100 gabalos, un uzdāvināja katram pasākuma viesim pa gabalam no gleznas un savas sirds. Viņa cer, ka nākamās grāmatas prezentācijā katrs atnāks ar savu gleznas gabalu, atkal saliks tos kopā un tad izlasīs ultravioletajā gaismā redzamo stāstu.

Lai gan Alfabēts tika apēsts (kliņģra formā), alfabēta mācīšanās tagad ir kļuvusi par jautru piedzīvojumu ar dažādām krāsām, tēliem, dziedāšanu un dejošanu.

Grāmata, plakāts, dziesma, tās karaoke versija un animācijas filma lieliski papildina viens otru, ļaujot bērniem alfabēta stāstu uztvert ar visām maņām. Komplekts, "Joka pēc alfabēts" no šodienas ir nopērkams Zvaigzne ABC un citās labākajās grāmatnīcās Latvijā.

Maija Trikule, easyget.lv , 15.12.10.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem