“Nātrija hlorīds” – jauns Jusi Adlera-Olsena romāns

2023-05-31

Jusi Adlers-Olsens ir viens no slavenākajiem mūsdienu dāņu rakstniekiem. Viņa romāni par Q nodaļu tulkoti un izdoti jau 42 valstīs un pārdoti daudzos miljonos eksemplāru.

Romāni lasāmi arī kā atsevišķi darbi, taču, kā atzinies pats autors, tie rakstīti kā sērija un katrā no tiem atklājas arī kādi būtiski fakti par Q nodaļas darbinieku dzīvi. Tās labākais izmeklētājs Karls Merks, neaprēķināmā, bet vērīgā Roze, trauslais gudrinieks Gordons un noslēpumainais Asads arī ārpus nodaļas sienām dzīvo ārkārtīgi sarežģītu dzīvi un viņu personīgās dzīves smalkumi, kurus autors dara lasītājam zināmus tieši īstajā laikā, arī ir vismaz tikpat interesanti kā senu un jaunu slepkavību izmeklēšana.

Šoreiz Q nodaļas uzdevums ir īpaši smags – jo senas lietas izmeklēšana noved pie pavisam nesenu noziegumu atklāšanas. Pat vēl iespaidīgāk – Q nodaļas darbinieki kopīgiem spēkiem izskaitļo, ka jau padsmit gadus Dānijā darbojas atriebēju organizācija, kura “attīra pasauli no nederīgiem cilvēkiem” un pavisam drīz notiks vēl viena nežēlīga slepkavība. Viņu upuri ir dažādi – no blēdīgiem auto remonta meistariem un neuzvedīgiem garāmgājējiem līdz liela mēroga ietekmīgiem uzņēmējiem. Daudzas senākās slepkavības sākotnēji uzskatītas par nelaimes gadījumiem, un vienojošais motīvs, kas ļauj atrast sakarību starp šīm nāvēm ir… vārāmā sāls jeb nātrija hlorīds.

Visi Q nodaļas spēki tiek veltīti tam, lai apturētu slepkavas un atrastu viņu nākamo upuri, bet šajā tik bīstamajā laikā notiek kas neticams: ir izdots aresta orderis Karla Merka apcietināšanai. To parakstījis šefs Markuss Jakobsens. Kas te notiek? Kurš ir labais un kurš – sliktais? Kāpēc Markuss nevēlas pat uzklausīt Karlu? Un kāda loma tajā ir citiem kolēģiem? “ “Nātrija hlorīds” noslēdzas ar neprātīgu cliffhanger, kas liek ar milzu nepacietību gaidīt pēdējo sērijas grāmatu. Tagad patiešām kļūst nopietni,” raksta “Litteratursiden”. Atliek tikai piekrist – šis ir traks romāns, kuru lasot ik pa brīdim jānoliek malā, lai pārdomātu, kurp un kāpēc ved sižeta negaidītie pavērsieni. Jusi Adlers-Olsens ir sasodīti izcils spriedzes meistars! Izbaudiet!

Rakstnieks saņēmis arī vairākas literārās balvas, tostarp Glass Key par gada labāko skandināvu kriminālromānu, The Barry Award un nomināciju Gada romāns Japānā.

Pieejama arī e-grāmata.

No dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa.

Iesaki draugiem