Jauns Neles Noihausas romāns – “Mūžīgā draudzībā”

2023-05-10

Galvenie varoņi vācu rakstnieces Neles Noihausas jaunajā romānā “Mūžīgā draudzībā” atkal ir lasītājiem jau labi pazīstamie Pia Zandere un Olivers fon Bodenšteins, kā arī visa pārējā komanda.

Ir interesanti šķetināt pavedienus, kas ved pie dažādu krimināllietu atrisinājuma, bet vismaz tikpat interesanti ir arī tuvāk iepazīt Noihausas romānu pastāvīgos iemītniekus un viņu attiecību peripetijas. Ikvienam no izmeklētājiem ir arī savi ikdienišķie kreņķi un problēmas, un, kā prāto Olivers fon Bodenšteins, īsti saprast policista darba īpatnības un to atstātos nedzēšamos nospiedumus viņu dzīvē spēj tikai kolēģi.

Taču arī noziedzības līnijas šajā romānā ir intriģējošas un daudzpusīgas. Šoreiz rakstniece lasītāju iepazīstina ar izdevēju darba aizkulisēm, turklāt dara to ļoti zinoši. Ir pazudusi ietekmīgas izdevniecības bijusī darbiniece Heike Verša, atstājot privātmājas augšstāvā piesietu ar demenci sirgstošu tēvu. Heikes virtuvē jaušamas rūpīgi uztīrītas asins pēdas, garāžā stāv auto, bet kabinetā – lērums dažādu dokumentu. Izrādās, pazudusī sieviete pavisam nesen pēc trīsdesmit gadu darba ar skandālu atlaista no elitārās Vinteršeida izdevniecības vadības, turklāt neganti sastrīdējusies ar gandrīz visiem kolēģiem un autoriem.

Lai gan viņas bijušie kolēģi aizrautīgi stāsta, cik labos draugos ar pazudušo bijuši, Pia ir pārliecināta, ka ikviens sarunu biedrs kaut ko slēpj. Izrādās, liela daļa Vinteršeidu izdevniecības vadošo darbinieku, ieskaitot pazudušo Heiki, tiešām ir draugi kopš bērnības, mācījušies, auguši un strādājuši kopā. Kad mežā tiek atrastas Heikes mirstīgās atliekas, bet vēl viens no kolēģiem komā nokļūst slimnīcā, kļūst skaidrs, ka nupat sākušās skriešanās sacīkstes ar nezināmu, bet nežēlīgu slepkavu. Policistiem joprojām nav neviena pavediena, kas pārliecinoši norādītu uz vainīgo. Ir skaidrs, ka slepkava neapstāsies: visi izdevniecības vadošie darbinieki vienlaikus saņēmuši anonīmas vēstules, kuras draudīgi atgādina par seniem notikumiem. Viņi baidās, bet klusē vai melo, jo patiesības atklāšana ir gandrīz tikpat bīstama, kā slepenais atriebējs…

Neles Noihausas romāni par Olivera un Pias izmeklētajiem noziegumiem ir populāri daudzās pasaules valstīs. Rietumhesenes policijas prezidents Nelei Noihausai piešķīris goda kriminālkomisāres titulu. “Mūžīgā draudzībā” ir septītais autores romāns, kas tiek izdots latviešu valodā.

Pieejama arī e-grāmata.

No vācu valodas tulkojis Juris Miesnieks.

Iesaki draugiem