Šugerbušs – latviešu dīvaiņu kolekcija jaunā stāstu krājumā

2023-02-13

Kurš gan nepazīst ekscentrisko dīvaini misteru Bīnu no britu komēdijseriāla? Egoistisks, nervozs, absurds – viņš ir komisks pat tad, kad ļoti cenšas būt nopietns.

Vai šāds personāžs būtu sastopams arī pie mums, Latvijā? Rakstniece Ingrīda Zaķe ar savu jauno grāmatu "Šugerbušs" apliecina, ka noteikti ir!

Savu varoni Šugerbušu viņa dēvē par latviešu misteru Bīnu, un šeit noteikti gribētos uzsvērt vārdu “latviešu”. Jo šādus šugerbušus, viņu dīvainās izdarības un sīkās ķibeles mēs katrs noteikti esam novērojuši arī savā apkaimē. Turklāt Šugerbušam apkārt ir tādi paši īpatņi kā viņš. Un katram ir savs stāsts. Ieklausīsimies kaut vai tikai dažos no apakšvirsrakstiem, ko autore devusi šiem asprātīgajiem, jestrā valodā uzrakstītajiem stāstiņiem: “Šugerbuša tēvoča šausmu stāsts”, “Šugerbuša lauku tantes erotiskais stāsts”, “Šugerbuša skolasbiedra spiegu stāsts”, “Šugerbuša pusmāsas antiutopiskais stāsts”…

Un visbeidzot stāsts par pašu Šugerbušu – “Švalis Šugerbušs. Kriminālstāsts”, kura noslēgumā “pirmoreiz savā dzīvē Šugerbušs nopietni aizdomājās, vai viņš ir vai nav švalis…” Ar smaidu, dusmām vai pat žēlumu, bet par to noteikti aizdomāsies arī katrs lasītājs, kas aizvērs grāmatas pēdējo vāku.

Šo neparasto stāstu krājumu, kuram dots apakšnosaukums “Absurdi stāstiņi vīriešiem”, vēl interesantāku dara mākslinieka Toma Kalninska īpaši šai grāmatai radītās ilustrācijas.



Ingrīda Zaķe ir dzimusi rīdziniece, bet tagad dzīvo Kurzemē. Latvijas Universitātē ieguvusi maģistra grādu filoloģijā un pedagoģijā. Strādājusi par tulku starptautiskos uzņēmumos, bijusi angļu valodas pasniedzēja. Beigusi Literārās Akadēmijas Prozas un Dramaturģijas meistardarbnīcas. Raksta dzeju, prozu, lugas, tulko daiļliteratūru.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem