Pieauguša puikas atmiņu klade

2022-12-29

Zvaigznes grāmatnīcās visvairāk pārdoto grāmatu pirmajā desmitniekā kopš iznākšanas gozējas vēsturnieka Valda Klišāna nenopietni nopietnais jaunais darbs – “Pieauguša puikas atmiņu klade”.

Klades dizainā veidotajā grāmatā apkopotas agrākos gados Facebook publicētās atmiņu epizodes par padomju laika t.s. stagnācijas desmitgadu dzīvi – padomju cilvēku uzvedību, viņu materiālajām vērtībām, attiecīgā laika lietām, piemēram, transporta līdzekļiem, importa modi un pašmāju nemodi, deficītu, kā arī to gadu televīziju, kino un publiskajiem pasākumiem. Padomju skola un skolotāju metodes, skolēnu formas tērps, multenes, hokejs un tā inventārs, latviskā kalnu slēpošana, magnetofoniem un ierakstiem, ABBA un Slade, dilstošajiem džinsiem, Ļeņina un Brežņeva tēliem, žiguļiem, volgām un zaporožeciem,  pionieriem un komjauniešiem, studentu laivu braucieniem un celtnieku vienībām. Arī cenzētie kino kadri, dāmu plikumi un daudz kas cits ir šīs atmiņu klades saturs.
Kā norāda V. Klišāns, klades mazie pastāstiņi nav veidoti kā informatīvs vēstures faktu apkopojums vai to analīze, tās vairāk ir atmiņu refleksijas. Mazie stāstiņi ir 70. gadu pusaugu puikas un 80. gadu studenta nedaudz naivs skats uz tā laika dzīvi, cenšoties rakstīt, kā toreiz mēs, padomju laiku puikas un meitenes, jutāmies, kā uztvērām apkārtējo pasauli.
Atmiņu stāstiņi papildināti ar autora Facebook draugu spilgtākajiem komentāriem, tā laika anekdotēm, daudzveidīgiem attēliem un preses rakstu fragmentiem. Izdevumā lasītājs atradīs arī plašu padomju laiku žargonvārdu un rusicismu vārdnīcu, kā arī vēstures faktu lakoniskus aprakstus.
Atmiņu klades autors, caurskatot savu veikumu, šobrīd saka: “Tas, ko ļoti gribējās bija aizliegts vai nebija pieejams, bet varbūt toreiz tik ļoti gribējās tieši tāpēc, ka daudz kā nebija vai tas bija aizliegts.”

Vakar (28. decembrī) pēcpusdienā, klātesot presei, draugiem un interesentiem, astoņdesmito gadu vizuālo elementu un atmiņu stāstu kuplinātā gaisotnē tika atvērta pazīstamā vēsturnieka Valda Klišāna jaunā grāmata – “Pieauguša puikas atmiņu klade”. Tajā apkopoti autora facebook iesāktie, bet vēlāk nopietni papildinātie ieraksti par padomjlaika realitāti, papildināti ar ilustrācijām un citu laikabiedru piebildēm.
Autors atklāja, ka šogad uzrakstījis veselas trīs grāmatas: vienu mācību grāmatu, mazo, bet ļoti aktuālo “ Ievads Ukrainas vēsturē” un nule iznākušo “ Pieauguša puikas atmiņu kladi”.
Vakara gaitā pie “atmiņu kamolīša ritināšanas”, kā smalki izsacījās V. Klišāns, tika arī pazīstamais mežradznieks Arvīds Klišāns (autora tēvs), kurš stāstīja, kā padomju laikā uz ārzemēm braucošos mūziķus pieskatīja “orķestra bibliotekāri”, diriģents Mārtiņš Klišāns stāstīja smieklīgus atgadījumus no dienesta padomju armijā un arī citi viesi dalījās atmiņās par ikdienišķiem notikumiem, kas šodienas klausītājiem šķiet neticami vai pat izdomāti, bet tolaik iederējās ikdienas realitātē.
Arī galda klājums un telpas noformējums atsauca atmiņā astoņdesmitos, un ievadrunā Valdis Klišāns sanākušos godāja par biedriem.

Iesaki draugiem