Vēsturisks romāns “Dizainere”

2022-12-21

Apgādā Zvaigzne ABC iznācis arhitektes, grāmatas “Vecpilsētas stāsti jeb Pavisam patiesa Vecrīgas vēsture” un citu ar kultūras mantojumu saistītu izdevumu autores Marinas Levinas pirmais romāns “Dizainere”.

Romāns "Dizainere" ved lasītāju aizraujošā ceļojumā pa vairāku ģimeņu noslēpumu, mīlestības, liktenīgas kaisles, vēstures, mākslas, arhitektūras un dizaina labirintiem. Tas ir atklāts un smalka humora pilns stāsts par vairāku Latvijas arhitektu un mākslinieku dzimtām vairāku paaudžu garumā. Romānā uz patiesu notikumu fona reāli personāži satiekas ar iztēles varoņiem, lai izdzīvotu gan augstākās sabiedrības spožumu Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, gan Otrā pasaules kara atnesto postu, gan represijas un izsūtīšanu uz Sibīriju, gan pēckara trūcīgo sadzīvi un uzdzīvi padomju bohēmā, kā arī vēlākos trauksmainos laikus ar radošām veiksmēm un zaudējumiem atjaunotajā brīvvalstī. Un tam visam pa vidu mīlas peripetijas, sirsnīga draudzība un baisa nodevība.

Autore ir arhitekte, tāpēc romānā jūtama viņas mīlestība pret dizainu, arhitektūru un mākslu, kas ar Vecrīgas, Mežaparka un Jūrmalas arhitektūras aprakstiem vēstījumam piešķir īpašu šarmu.

Romāna galvenā varone ir interjera māksliniece Marta. Draugi viņu sauc par Dizaineri. Marta ir trausla, eleganta, ar smalku intuīciju un apbrīnojamām darba spējām apveltīta jauna sieviete. Viņa ir izveidojusi veiksmīgu karjeru, bet savu privāto dzīvi sakārtot neprot. Martas sirdsdraudzene arhitekte Ingeborga ir pilnīgs Martas pretstats: vitāla, neatkarīga un izaicinoša, ar dziļi apslēptu iekšējo pasauli. Romāns vēstī par draudzeņu sarežģīto meklējumu ceļu dzīvē, arhitektūrā un dizainā un par radošā gara brīvību visos laikos.



Grāmatas autore Marina Levina saka: “Darbs pie šī romāna nebija viegls, jo aptvēra Latvijas radošās inteliģences vairāku paaudžu dzīves stāstus un varoņu gaitas, kā arī plašu vēstures periodu,” un grāmatas vadmotīvā viņa ir iekļāvusi teikumu: “Šis stāsts ir tikpat sens kā pasaule... un katrai nākamajai paaudzei tikai šķiet, ka viņi piedzīvo ko jaunu, līdz šim nebijušu.”

Grāmatas dizains – Natālija Kugajevska, ilustrācijas – Ilze Sausiņa.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem