Romāns par kaislību uz ātrumu un dzīvi: Daces Vīgantes “Romantiķis”

2022-09-05

Lasītājiem jau pazīstamajai triju stāstu krājumu (“Ledus apelsīns”, “Tad redzēs”, “Bumbulītis”) autorei Dacei Vīgantei klajā nācis pirmais romāns – “Romantiķis”.

Rakstniece par romāna ideju stāsta: “ Viss sākās ar tēta dienasgrāmatu, kas gadiem putekļojās manā grāmatplauktā. Tajā viņš aprakstīja darbošanos ar tehniku un motorsporta sacīkstes, kurās bija piedalījies. Kad beidzot to izlasīju, sapratu, ka nedrīkstu šo donkihotisma liecību atstāt aizmirstībai. Bija jāuzraksta romāns. Riskēt mesties svešā pasaulē un vēstīt no vīrieša skatpunkta bija gatavā avantūra. Vai bija tā vērts, jāspriež lasītājiem. Vienīgais mans attaisnojums, ka grāmata tapusi ar to netveramo, dziļo, neizsakāmo spēku, ko mēdz dēvēt par mīlestību.”



Kas ir romantiķis? Tas ir Haralds Vindenieks, motorsporta entuziasts, kurš pirmo mīlestību pieredzēja trīspadsmit gadu vecumā, un tas bija… motocikls. Vindenieka tēlu raksturo ātrums, spēks, aizrautība teju līdz tumšam neprātam. Detalizētās ātrumsacīkšu epizodes autore restaurējusi pēc sava tēva dienasgrāmatas, dzīvi iejutusies sacensību gaitā un atmosfērā, ik detaļu saskaņojot ar vairākiem profesionāliem motorsportistiem, līdz ar to tām piemīt apbrīnojams gars un ticamība.

Taču Dace Vīgante krāšņā, bagātā valodā un neparastā rakursā atklājusi ne tikai motorsporta fanātiķi Haraldu Vindinieku, bet arī viņa dzimtas stāstu, kas nesaraujami saistīts ar 20. gs. notikumiem. Romāna darbības laiks aptver periodu no Otrā pasaules kara, atmiņām iesniedzoties arī pirmskara Latvijā un Eiropā, līdz 20. gadsimta beigām. Arī šajā atspoguļojumā Dace Vīgante izmantojusi faktus par savu dzimtu, kas ir gan neparasti, proti, viņas vecmāmiņa ir poļu muižnieku atvase, gan ir attēlotas latviešu tautas traģiskās lappuses – izsūtīšanas laiks un padomju okupācija.

Bet kur nu bez mīlestības. Arī tā jo spilgti iekrāso šī romāna lappuses – gan pirmā sieva Lidija un meita Elza, gan lielā mīlestība – māksliniece Beāte, gan mūža otras puses uzticamā līdzgaitniece Katrīna ir spilgti un nozīmīgi šī pilnasinīgā romāna tēli.

Kopumā var teikt, ka romāns “Romantiķis” ir talantīgi uzrakstīta cilvēka un laikmeta hronika, kā arī dinamiskas un svaigas – motorsporta – tēmas pārliecinošs un oriģināls pieteikums jaunākajā latviešu prozā.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem