Šīsvasaras atklājums: jauns latviešu trilleris – “Vistumšākās ir ēnas starp mums”

2022-07-06

Patīk spriedzes romāni? Lūk, izcils jaunums!

Klajā nācis pašmāju autores Ilutas Dzenes (iegaumējiet šo vārdu!) aizraujošais spriedzes romāns “Vistumšākās ir ēnas starp mums” , īpaši priecējot tos lasītājus, kuri vasarīgajās un saulainajās dienās labprāt patveras pavēnī un tīksmi izbauda tumšāku toņu un pustoņu vilinošos pieskārienus gan miesai, gan dvēselei. 

Kā jau spriedzes romānā klājas, sākums ir maigs un ievilinošs, rādot dzīvi, kurā šķietami nav ne mākonīša. Laurai ir viss, kas daudziem šķiet neaizsniedzams sapnis: plašs un ērts nams piepilsētā un mīlošs vīrs Kristaps, kurš sievu dievina un ir gatavs viņas labā darīt visu iespējamo, vien iecietīgi pasmaidot par mīļotās teju grotesko nemākulību pavārmākslā un dārznieces talanta trūkumu.

Pamazām tomēr atklājas, ka šajā perfektajā savienībā ieraugāmas ēnas… tās snaikstās pa stūriem, lāgiem aptumšojot laulāto attiecības. Sižets uzņem draudīgākus apgriezienus, kad idilliskajā namā uzvēdī svešas smaržas. Pazūd vai tiek pārvietotas lietas. Jaušama svešinieka, iespējams, svešinieces klātbūtne. Pamazām šīs izdarības kļūst atklātākas un biedējošākas: Laura pamostas un atklāj, ka naktī kāds viņai nogriezis matu šķipsnu. Kristaps noalgo apsardzes firmu, tomēr dīvainie notikumi turpinās. Kam ticēt, kam uzticēties? Kurš ir ļaundaris, bet kurš – upuris? Drīz slazds aizcirtīsies, bet kas tajā iekritīs? Ir noslēpumi, kuru atklāšana maina dzīvi uz visiem laikiem…

Lasītājs, liekot kopā notikumus kā puzles gabaliņus, tiek mudināts gudrot līdzi Laurai: kas ir noslēpumainais vīrietis beisbola cepurē, kurš krēslas aizsegā stāv un raugās uz māju? Kādi ir draudzīgās jaunās kaimiņienes patiesie nolūki? Vai spēja uzticēties vistuvākajam cilvēkam ir neiedragājama un nesalaužama? Tumsa un ēnas atgriežas, un tās ir gatavas iznīcināt visu savā ceļā.

Iluta Dzene (1989) strādājusi projektu vadības jomā un pilnveidojusi tekstrades prasmes Rakstniecības studijās. Spriedzes romāns “Vistumšākās ir ēnas starp mums” prēmēts Apgāda Zvaigzne ABC detektīvromānu un romantisko romānu konkursā.


Foto: Liliāna Legzdiņa

Lasītāji jau iepazinuši autores fantāzijas žanra romānu “Salas rēgs”, kuram piešķirta prēmija konkursā “Zvaigznes grāmata. Oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem”.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem