Jauns Lārsa Keplera romāns – “Trušu mednieks”

2022-01-21

Zviedru rakstnieka Lārsa Keplera romāni nu jau stabili iekarojuši arī latviešu lasītāju sirdis.

Īpaši par Kepleru fano tā saucamā scandinavian noir cienītāji – viņš tiešām prot radīt šausmu piepildītu atmosfēru. Romānu sērijas galvenie varoņi izmeklētājs Jona Linna un Drošības policijas komisāre Sāga Bauere ir policisti, kas strādā idejas vārdā, vēlēdamies izveidot labāku pasauli. Viņi ir savas jomas izcilnieki, tāpēc gan Jona, gan Sāga zina, ka lielākoties priekšniecība pievērs acis uz viņu pielietotajām izmeklēšanas metodēm, paļaujoties uz to, ka rezultāts attaisno līdzekļus. Taču Sāga apzinās arī to, ka Drošības policijā, kurā viņa strādā, atļauts un pieņemams ir pilnīgi viss, kas rāda pozitīvu ainu sabiedrībai.

Notiek neiedomājamais – kāds nogalina ārlietu ministru. Slepkava bijis labi informēts, jo izvairījies no mājā izvietotajām kamerām. Turklāt viņš nogalinājis tikai ministru, bet mājā esošo “meiteni pēc izsaukuma” atstāj dzīvu. Profesionālis liecinieci neatstātu. Bet neprofesionālis pieļautu kādu kļūdu un būtu notverams... Kājās sacelta visi atbildīgie dienesti, sabiedrība satraukusies, Drošības policijai sniegtas visplašākās rīcības pilnvaras. Tiek meklēts slepkava un viņa iespējamie līdzdalībnieki, jo pastāv aizdomas, ka šai slepkavībai sekos citas. Jāpiesaista labākie no labākajiem! Un tas nozīmē, ka uz īpašiem nosacījumiem brīvībā tiek izlaists bijušais kriminālkomisārs Jona Linna. Viņš gandrīz divus gadus ir pavadījis Kumlas slēgta tipa cietumā, bet tagad Jonu uzmeklē pats premjerministrs, lūdzot viņa palīdzību.

Notikumu epicentrā nonāk arī slavenais šefpavārs Rekss Millers. Viņš cīnās ar alkohola atkarību, mēģina nodibināt attiecības ar pieaugušu dēlu un tikt galā ar kādu nepārejošu pagātnes sāpi.

Jonam Linnam un Drošības policijas komisārei Sāgai Bauerei nākas slepus apvienot spēkus, lai apturētu noslēpumaino Trušu mednieku, pirms ir par vēlu. “Pulss nekontrolēti sitas un sirds vai cenšas izrauties no ķermeņa, kad tiek aizšķirta Lārsa Keplera romāna pēdējā lappuse. Šis ir ļoti intensīvs spriedzes romāns, un atelpas brīžu kopā ar Jonu Linnu nav daudz. Sižets veic negaidītus pagriezienus, un lasītājs par policijas darbu uzzina arī šo to tādu, ko, iespējams, labprātāk izvēlētos nezināt,” raksta “Hallandsposten”.

Lārss Keplers ir Zviedrijā dzīvojošu rakstnieku pāra literārais pseidonīms. Viņu radītās grāmatas par komisāru Jonu Linnu ir labi zināmas visā pasaulē. Lārsa Keplera kriminālromāni ir tulkoti 40 valodās un pārdoti vairāk nekā 15 miljonos eksemplāru. “Trušu mednieks” ir sērijas sestā grāmata.

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Ieva Pudure.

Iesaki draugiem